Vendégségben a Koczor Pincészet
Közélet

Vendégségben a Koczor Pincészet

A Halasi Borklubban júniusban a Koczor Pincészet boraival ismerkedhettek meg a jelenlevők. A balatonfüredi nedűk közül tízfélét lehetett kóstolni a Tölgyfa Étteremben. A házigazda ezúttal Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Szövetségének elnöke volt.

A Halasi Borklub Séllyei András ötlete nyomán, Bordás Zoltánnal társszervezésben indult útjára májusban. A folytatásra június 20-ig kellett várniuk az érdeklődőknek. Ezen alkalommal a Koczor Pincészet képviselőjét köszöntötték köreikben. - Főbb fajtáink közé tartozik a Balaton mellett az Olaszrizling. Új magyar szőlőfajtával, a Rozáliával is foglalkozom. A Semillon francia származású szőlőfajta, de nagyon kevesen tudják azt, hogy a filoxéravész előtt a Kárpát-medencének a fő fajtája volt. Csak a vésszel ez a fajta teljesen kipusztult Magyarországon. Lakatos András, akkori boglári főkertész hozta vissza Franciaországból a ’60-as, ’70-es években. Én most telepítettem újra belőle – tudtuk meg Koczor Kálmántól.

– Nálam van egyedül törzsültetvény az országban. Úgy gondolom, megtartom, mert nagyon jól hasznosítható házasításra, különböző technológiákra. Kedvelem az új magyar szőlőfajtákat. Legyen büszkék, hiszen ezek a mi gyerekeink! – tette hozzá. Koczor Kálmán a Magyarországi Borrendek Szövetségének elnökeként januártól június végéig hetente több alkalommal is foglalt általában programok vonatkozásában. Kiskunhalasra borkóstolóval érkezett. Ízelítőt adott a Koczor Pincészet nedűiből. 

- Tekintettel a baráti kapcsolatokra többféle bort hoztam. Balatonfüred környékén leginkább fehérborok vannak, így azokkal érkeztem. Egy rosét és egy sillert hoztam még, vöröset nem – tájékoztatott. A Halasi Borklub júliusban és augusztusban nyári szünetet tart. Folytatás következik ősszel, szeptemberben. Akkor Szőke Mátyás látogat el Kiskunhalasra Gyöngyöstarján képviseletében.