Világbajnok, Guiness-rekorder, Szegedi (galéria)
Közélet

Világbajnok, Guiness-rekorder, Szegedi (galéria)

Bár az elején leszögezte, hogy nem a szavak, hanem a tettek embere, mégis érdekes beszélgetésnek volt a főszereplője Szegedi Gábor. A fogathajtó világbajnok világ életében lovakkal foglalkozott, nevét akkor ismerte meg a szélesebb nyilvánosság, amikor  megalkotta a Pusztaötösét, amelyet egészen tizennégy lovas fogatig fejlesztett. A Guiness-rekorder, jó humorú Szegedi Gábor történeteivel szórakoztatta a Forrás-Új Tükör Klub vendégeit, őt pedig születésnapja alkalmából köszöntötték.

Szegedi Gábor neve összeforrt a lovassporttal. Saját bevallása szerint is valamennyi ágát kipróbálta a lovaglásnak, de a nevét fogathajtó világbajnokként és a pusztafogatok hajtójaként ismerte meg az ország, sőt egész Európa. A Forrás-Új Tükör Klubjában vendégeskedett a jó humorú, népszerű személyiség, aki életének legfontosabb epizódjait idézte fel. - Kontroll alatt mesélek most, mert itt van Dózsa Karcsi, Varró Józsi és Király Erika is, ők sokat tudnak rólam - mondta széles mosollyal Szegedi Gábor a beszélgetés elején.

Elárult több érdekes részletet is életéből. Kiderült, hogy már általános iskolás korában lovakkal foglalkozott, volt, amikor iskolába is fogattal ment. Fontos mérföldkő volt az életében, amikor Apajpusztára került Fülöp Sándor későbbi világbajnok fogathajtóhoz. Ott merült fel először, hogy kellene egy pusztafogat a turisták szórakoztatására. A feladatot megoldott a fiatal lovas, a Pusztaötössel bemutatókra járt. Így jutott el Kiskunhalasra, a május elsejei versenyre 1976. május elsején. Ekkor látta meg Hirling József, tulajdonképpen akkor már eldőlt a sorsa. Bevonultatták katonának, de nem Kiskunhalasra, hanem Törökbálintra került. Nem sokáig volt ott, néhány hónappal később már a határőrség lovasiskolájában teljesített szolgálatot.

Itt lett hivatásos határőr, életét a lovak tették teljessé. Az ötlovas fogatból tíz-, majd tizennégy lovas lett, utóbbival került be a Guiness-rekordok könyvébe. Nem mellesleg 1989-ben a hazai rendezésű fogathajtó világbajnokságon aranyérmet nyert a válogatott tagjaként. A lovasiskola megszűnése után a Lázár-testvérek birtokára került, ott folytatta pályafutását. Kiskunhalasra mindig szívesen jön vissza. - Szeretem a várost, szeretem Kiskunhalast. Örülök annak is, hogy ennyien eljöttek meghallgatni - mondta Szegedi Gábor, akit 66. születésnapja alkalmából köszöntöttek is.