Zrínyi 2026: Halason tartott előadást a honvédelmi miniszter (galéria)
Közélet

Zrínyi 2026: Halason tartott előadást a honvédelmi miniszter (galéria)

A béke és a biztonság a legfontosabb mindenki számára, ezek nélkül egy ország sem tud létezni  -fogalmazott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiskunhalasi látogatásán. A tárcavezető a honvédség átfogó fejlesztési programjáról, a Zrínyi 2026-ról tartott előadást a Tiszti Klub hallgatósága előtt. Az előadást megelőzően írta alá a honvédelmi miniszter és Fülöp Róbert polgármester az önkormányzat, valamint a Magyar Honvédség közötti együttműködési megállapodást.

A Magyar Honvédség történetének legnagyobb fejlesztése zajlik Zrínyi 2026 néven. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részleteiről beszélt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiskunhalasi látogatásán. A tárcavezető korábban érkezett a helyszínre és szívesen beszélgetett egykori bajtársaival, munkatársaival. A Tiszti Klub nagytermében elsőként Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Bányai Gábor országgyűlési képviselő és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke szólt a hallgatósághoz. 

Az előadás előtt írta alá dr. Benkő Tibor és Fülöp Róbert a Magyar Honvédség és az önkormányzat közötti együttműködési megállapodást. Ennek  célja a szegénységben élő, hátrányos helyzetű roma népesség integrációjának elősegítése pályaorientációs programokkal és a katonai szolgálat népszerűsítésével a térségben.

Dr. Benkő Tibor és Fülöp Róbert látta el kézjegyével a megállapodást

- A béke és a biztonság mindannyiunk számára a legnagyobb érték. Ezt minden erőnkkel meg kell védeni  - fogalmazott a miniszter, aki közel egy órás előadásában számolt be a haderőfejlesztési program elemeiről. A Zrínyi 2026 egyrészt a legmodernebb, a Magyar Honvédség igényei szerint újonnan rendelt és gyártott haditechnikai eszközök beszerzését jelenti. Ugyanakkor a fejlesztés középpontjában a katona, az ember áll, akinek egész pályafutását végig kell hogy kísérje az erkölcsi és anyagi megbecsülés. Hozzátette: a honvédségen belüli oktatási, kiképzési, előmeneteli, lakhatási, biztosítási és szociális rendszer mind része annak az életpálya modellnek, amely a Zrínyi 2026 szerves része. 

- Magyarország és a magyar emberek békéje és biztonsága sokba kerül, de ha nincs béke és biztonság, akkor semmi nem létezik. A kormány támogatja a tervet, amit kidolgoztunk, sőt, terveinken felül is kapunk anyagi támogatást, hogy ezeket a célokat meg tudjuk valósítani- fogalmazott Benkő Tibor, aki előadását követően kérdésekre is válaszolt. (További részletek a kedd esti híradóban.)