Zsidó Fesztivál kulturális kincsekkel
Közélet

Zsidó Fesztivál kulturális kincsekkel

Egész napos programra várták az érdeklődőket vasárnap a kiskunhalasi zsinagógában. Kulturális események, ízletes ebéd és lelki feltöltődés várt mindazokra, akik ellátogattak a XV. Kiskunhalasi Zsidó Fesztiválra.

A fesztiválon megjelent érdeklődőket dr. Róna Tamás főrabbi köszöntötte, majd az ünnep kezdetének jegyében megfújta a nála lévő sófárt. Arra kérte a teremben lévőket, hogy ne azt nézzék, kinek milyen a vallása, örüljenek egy emberként annak, hogy egy remek rendezvényen lehetnek és érezzék jól magukat a nap folyamán.

A programok a köszöntők után egy fotókiállítás megnyitójával folytatódtak. Szabó Edina és Bánóczki Rita hobbifotósok zsidósággal kapcsolatos képeit mutatták be a jelenlévőknek.

- Néhány hónappal ezelőtt kaptam felkérést arra, hogy fotózzunk Ritával egy olyan eseményt, amire már nagyon rég nem volt példa Kiskunhalason. Ez a bár micvá, melynek során két lányt avattak felnőtté. Ritter Nándorné látta, milyen lelkesen készítjük a képeinket, ekkor fogalmazódott meg benne ennek a kiállításnak a gondolata – árulta el Szabó Edina.

A tárlatot a Halasmédia főszerkesztője, Kovács Iván nyitotta meg. Beszédében kiemelte, milyen remekül megragadta a két hobbifotós a vallási események lényegét, de ugyanilyen elismerően beszélt a zsidó temetőben készült fényképekről is.

Klasszikus imák és modern dallamok. Ez volt a címe annak a kántorkoncertnek, melyen többek között a halasi Raáb Gábor énekelt a közönség legnagyobb örömére.

- Rudas Danival és Neumark Zoltánnal már több hasonló koncertet adtunk más helyszíneken. Mondhatjuk, hogy összeszokott csapat vagyunk, öröm velük közösen fellépni. Nekem Halason énekelni mindig jó érzés, hiszen a publikum tagjainak jelentős részét jól ismerem, így egészen bensőséges hangulatúak ezek a fellépések – avatott be minket a részletekbe az operaénekes.

Az ízletes ebéd elfogyasztása közben sem volt csend a zsinagóga udvarán. A Halas Jazz Band Jó ebédhez szól a Jazz című műsorában lassabb és pörgősebb dallamok is helyet kaptak.

Egy halasi zsidó fesztivál sem múlhat el zsidó-keresztény párbeszéd nélkül. A bocsánat ezer arca című beszélgetésben Róna Tamás főrabbi, Édes Árpád református lelkész és Ritter Nándorné vallástanár vett részt. A kérdéseket Káposzta Lajos tette fel.

Egy remek hangulatú koncerttel fejeződött be a nap. Klein Judit és a Haverim zenekar bő hatvan percen keresztül szórakoztatta a közönséget.

Az eseményen készült felvételeink a ma esti Híradóban és a csütörtöki Kultúrkép magazinban lesznek majd láthatóak.