(►) Bach muzsika extrákkal
Kultúra

(►) Bach muzsika extrákkal

„Bach zenével a gyógyulásért”. Ez volt a címe annak a kulturális programnak, amely a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház és a Magyar Kórházszövetség együttműködésében valósult meg a Thorma János Múzeumban. A bő hatvan perces zenei utazás során a Hoppál Mihály Band formáció tagjai mutatták be, milyen sok zenei motívum maradt fent Bach műveiből például a mai, modern zenében.

A közönség többszáz év muzikális terméséből kaphatott ízelítőt, a műfaj sajátosságait kihasználva pedig az improvizáció is komoly szerephez jutott..

- Több, egymástól független stílust próbálunk a mostani koncerten összegyúrni. A világzenét és a jazz stílust vegyítjük a komolyzenével, ami elsőre talán kissé meglepően hangozhat, de nem is gondolnánk, milyen sok nyomott hagyott például Bach muzsikája a mai zenében is. Ezek nélkül a klasszikus szerzők és az ő munkásságuk nélkül a mostani zenék is sokkal hiányosabbak lennének – mesélte Hoppál Mihály, a zenekar alapítótagja.

A koncerten a publikum minden egyes dalt nagy tapssal jutalmazott. A dalokban a gitár, a harmonika és a dob játszották a főszerepet.

Az előadás sajátosságát az adta, hogy az improvizáció is teljes mértékben belefért a produkcióba. Mivel összeszokott zenészek alkotják a formációt, a tagok könnyen tudnak egymáshoz alkalmazkodni minden egyes fellépésen.

- Azt előre megbeszéljük, hogy egy-egy koncerten éppen melyik zenék kerülnek terítékre, de aztán eljön az a pillanat, amikor egymásra nézünk a többiekkel, és tudjuk, hogy most valami változás lesz az adott dalban. Ha elkezdünk improvizálni, egyszerűen nem tudni, hol lyukadunk ki. Onnantól már biztos, hogy soha nem fog ugyanúgy megszólalni az adott nóta, hiszen elkezd szárnyalni a fantáziánk, és ez fantasztikus dolog – mondta Farkas Virág, harmonikás.

A fellépőkkel készített interjúinkat a Kultúrkép magazinban láthatják majd az érdeklődők.