(►) „Hatalmas a közös repertoárunk
Kultúra

(►) „Hatalmas a közös repertoárunk"

Básits Branka, Junior Prima-díjas énekesnő debütáló koncertje a Boban Marković Orkestarral 2 évvel ezelőtt volt Budapesten, a Papp László Sportarénában. Az együttműködés azóta is tart, és gyümölcsét szeptember 7-én este 7 órától a 40. Halasi Szüreti Fesztivál közönsége is élvezheti.

- Több formációval dolgozol együtt. Melyik együttesekkel vagy baráti és munkakapcsolatban?

- Én csak akkor tudok hosszú távon együtt dolgozni egy zenekarral, ha jó az összhang közöttünk és jó hangulatban telik a közös munka. Ez így van az összes formációmnál is, sőt igazi barátságokat is köszönhetek ezeknek az együttműködéseknek. A legrégebbi formációmmal, a Pravo Zenekarral már 2011 óta együtt muzsikálunk, mondhatni, hogy már családias a hangulat. A Zűrös Banda 2013-ban alakult, és gyakorlatilag egy baráti társaságot is alkotunk a banda mellett. Van egy lengyel zenekarom, a Radiowarna, amely a múlt nyáron indult be, és bár nagyon friss az ismeretség, mégis úgy érzem magam velük, mint a gyerekkori barátokkal, vagy sokkal inkább mintha a „bátyóim” lennének. A Branka Triót, a saját formációmat is úgy alapítottam, hogy Czirják Csabát és Wertetics Szlobodánt nem csak hangszertudásuk és szakmaiságuk miatt kértem fel, velük már korábban is együttműködtem, jól ismertem őket, baráti viszonyt ápolunk és éreztem, hogy emiatt csapatként is jól fogunk működni. Így is lett. A Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Banddel való együttműködésem a legfrissebb, mindössze két koncert van a hátunk mögött így együtt, de már ennyi idő alatt érzem, hogy nemcsak zeneileg, hanem emberileg is összepasszolunk. A Boban Marković Orkestarnál (BMO) meghívott vendégfellépő vagyok, ez azt jelenti, hogy csak bizonyos koncerteken vagyok jelen, valamint az azt megelőző próbákon, de még így is, hogy alig volt alkalmunk mélyebben megismerni egymást, nagyon meg tudunk örülni egymásnak, élvezzük egymás társaságát, főleg a közös zenélést.

- A 40. Halasi Szüreti Fesztiválon a Boban Marković Orkestarral lépsz fel. Hogyan találkoztatok anno? Milyen múltra tekint vissza az együttműködésetek?

- A debütáló koncertünk Bobanékkal 2017-ben volt, egy nagykoncertet adtunk a budapesti Papp László Sportarénában, a Táncháztalálkozón, azóta áll fenn az együttműködés. Anno, a BMO menedzsere, Horváth László keresett meg, hogy Boban szeretne egy autentikusabb, népiesebb hangzású műsort színpadra tenni a Táncháztalálkozóra, és rám gondolt, mint énekes. Lacival jó munkakapcsolatban vagyunk, hiszen mint a Fonó Budai Zeneház igazgatója, számos alkalommal találkoztunk, mind a Zűrös Banda, mind a Branka Trio kapcsán, mivel rengetegszer zenéltünk már nála.

- Milyen népi csemegékkel készülsz a szeptember 7-i koncertre?

- Még én sem tudom! Boban szereti az adott helyhez, hangulathoz és közönséghez hangolni a koncertanyagot, ezért általában a koncertet megelőző próbán tudom meg, mit is kell majd énekelnem. Szerencsére, hatalmas a közös repertoárunk, amiből bátran válogathatunk, hiszen mindnyájan lubickolunk a szerb és balkáni zenében. Abban viszont biztos vagyok, hogy gyönyörű szerb és szerb cigány dallamokkal fogunk kedveskedni a közönségnek és igyekszünk igazi felhőtlen, balkáni hangulatot idevarázsolni.

Brankával készített interjúnkat teljes terjedelmében a Halasi Tükör hetilap szeptember 4-i számában olvashatják.

Fotók: Engyel Gábor