50 éve alakult a FORRÁS
Kultúra

50 éve alakult a FORRÁS

Bács-Kiskun megye irodalmi, művészeti, szociográfiai folyóirata, a Forrás öt évtizeddel ezelőtt jelent meg először. A kezdetektől érvényes rá az az irodalomtörténetben használt besorolás, hogy „vidéken szerkesztett, de országos jelentőségű” folyóirat. Erről emlékeznek meg ma este Kiskunhalason, a Forrás-Új Tükör Klub keretében.

A lap feladatának tartja Bács-Kiskun megye szellemi életének, hagyományainak ápolását. Ennek megfelelően a szerkesztők rendszeresen foglalkoznak Katona József, Kodály Zoltán, Tóth Menyhért szellemi örökségével, s írásokat közölnek az itteni irodalomtörténeti, művészettörténeti és zenei hagyománnyal kapcsolatban.

A szerkesztők ugyanakkor teljes magyar irodalomban gondolkodnak, a határon túli magyar alkotók éppoly természetes módon szerzői a lapnak, mint a hazaiak. 1989-től Füzi László vezetésével tevékenykedik a folyóirat. A kezdetektől a lapnál vagy a lap körül tevékenykedett Buda Ferenc, és ugyancsak meghatározó szerzője-szerkesztője volt Zám Tibor.

Az 1973-ban alakult Forrás- Új Tükör Klub a folyóirattól vette át a nevét, és Halas fiatal értelmiségének az összefogása és városban tartása volt a feladata. Az elmúlt évekre emlékeznek mind a folyóirat, mind a klub tekintetében szerdán 18 órától a Közösségek Házában az egykori tagok, valamint Buda Ferenc költő és fia Buda Ádám énekmondó is. A programon fellép a Lyra együttes is, amely sok, a folyóiratban megjelent verset zenésített meg.