A kiskunhalasi Kmet’ család
Kultúra

A kiskunhalasi Kmet’ család

A Thorma János Múzeumban július 12-én könyvbemutatót tartottak. Kmeth Jolán a szerzője annak a kötetnek, mely az ünnepi esemény apropóját adta. A kiskunhalasi Kmet’ család története sok-sok, a városhoz kötődő plusz információval kiegészítve már elérhető az olvasók számára.

- Kiskunhalason több mint 100 éves a Kmeth Sándor utca. A könyvből kiderül az is, hogy kinek a nevét kapta, és ő mit tett a városért – tudtuk meg Szakál Aurél múzeumigazgatótól.

Az intézményvezető szerint kiskunhalasi ismeretek tárháza is a könyv. A szerző nemcsak a Kmet’ család történetét, hanem a várossal kapcsolatos korabeli tudnivalókat is összefoglalta. Eddig „rejtett” információkhoz is hozzá lehet jutni.

- A kötet bármelyik halasinak érdekes lehet. Van benne családfa, családtörténet, városismeret, fotóséta. Kmeth Jolán és szülei története is olvasható lapjain. Nagyon izgalmas, hogyan éltek. Jolán a fájdalmak ellenére nagy szeretettel viszonyul szülővárosához. Műve jól illeszkedik a Thorma János Múzeum Könyvei sorozatba – hangsúlyozta Szakál Aurél.

A könyv szerzője beszélt arról is, hogy a Kmethek a földhöz kötődtek, birtokaik voltak. Így az utcanévadó Kmeth Sándornak is. Gazdálkodott, vezette birtokait, és sertéshizlalással is foglalkozott. Ezzel jelentősen növelte vagyonát.

- Ilyen módon került Halas leggazdagabb emberei közé. Az első 100-ból az 5-6. helyen állt a 19. század második felében. Sándor bácsi és az én nagyapám is virilis képviselő lett. A Kmethek szociálisan érzékenyek voltak, adakoztak. Mivel neki örököse nem volt, alapítványt hozott létre a halasi szegény és árva gyerekek javára. Ez 10 ezer forintos alappal indult, ami később 20 ezer koronát jelentett. Ez aranykoronára váltva több száz holdas föld értékét képviselte. A rászoruló gyerekeket ebből taníttatta a város, és hálából utcát neveztek el Kmeth Sándorról a 20. század elején – tájékoztatott Kmeth Jolán.

A napokban megjelent, A kiskunhalasi Kmet’ család című könyv nem szokványos kötet. Történetileg 400 évet ölel fel, térben pedig nagy távolságokat jár be. Kultúrtörténeti, nyelvtörténeti vonatkozásban több mint családtörténet.

A könyvet a megnyitón dr. Farkasinszky Tibor történész ajánlotta a közönségnek. A rendezvényen közreműködött Dinnyés József daltulajdonos.