A kultúra kiskunhalasi ünnepe
Kultúra

A kultúra kiskunhalasi ünnepe

A kultúra napját 31 éve ünnepli Magyarország. A rendezvények központi gondolata a magyarság, anyanyelvünk szépségének megőrzése és továbbadása. A dátum, január 22. jeles nap, mert ekkor tisztázta le a Himnusz kéziratát Kölcsey Ferenc. Erre Csekén került sor 197 évvel ezelőtt. A kultúra kiskunhalasi ünnepének helyszíne a Közösségek Háza volt. Köszöntőt és beszédet mondott Szécsiné Rédei Éva. Kitüntetést vehetett át Szűcs Sándor a Szilaj Citerazenekar képviseletében. A díjazottat és együttesét Nagy-Apáti Ivett méltatta, és ő ajánlotta a közönség figyelmébe a helyi alkotók tárlatát is. A főszerepben ezúttal a művészetek és a helyi alkotók voltak.

A közönséget Szőri Attila, az est műsorvezetője köszöntötte. A rendezvény a Himnusz eléneklésével kezdődött. Ezt követően Szeg Dorottya elszavalta a költeményt. Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója mondott ünnepi beszédet.

- A kultúra napját 1989. óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban - a kézirat tanúsága szerint - ezen a napon fejezte be a Himnusz költeményét. Mit is jelent napjaink rohanó világában, a XXI. században a kultúra? Úgy gondolom, nem is olyan nehezen találunk választ erre a kérdésre. Hasonlót vagy pontosan ugyanazt, mint a megelőző évtizedekben, vagy amit Kölcsey korában is jelentett. Ami a hétköznapok gondjaiból, egyhangúságából kizökkenti az embert úgy, hogy közben a lelket és az elmét is felemeli. A kultúra ebben segít, könnyebbé teszi a lelkünket, színesebbé az életünket – fogalmazott. - A mai napon azonban nemcsak a kultúra hatásáról kell szólni, hanem azokról az emberekről is, akik azért dolgoznak, hogy mindezek a pozitív hatások minél szélesebb körbe eljussanak. Meggyőződésem, mi, halasiak nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Az elmúlt években olyan pezsgő kulturális élet folyt városunkban, amit bármely jóval nagyobb város is megirigyelhet.

Szécsiné Rédei Éva hungarikumunkról szóló előadásában beszélt annak megálmodóiról, Dékáni Árpádról és Markovits Máriáról. A folytatásban halasi csipkéket bemutató képeket lehetett megtekinteni, majd felvételeket a megújult Csipkeházról.

A Kiskunhalas Közművelődéséért Díjat idén a Szilaj Citerazenekar érdemelte ki a várostól. Az együttest és vezetőjét, Szűcs Sándort Nagy-Apáti Ivett méltatta az ünnepségen. A Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. ügyvezetője kiemelte, sikereiket abban látják, hogy a zenélésben, citerázásban örömüket lelik, és elhivatottságnak vallják azt. Rámutatott: nagyon jó, hogy Kiskunhalason lehetősége van a civileknek a tevékenységükben elmélyedni, szerepet kapnak a rendezvényeken, elismerést a kimagasló eredményeikért. Hozzátette, számára ez az igazi helyi érték, amikor az energiájukat, szabadidejüket feláldozva alkotnak a civil egyesületek olyat, amire mindannyian büszkék lehetünk.

- A Szilaj Citerazenekar 1972-ben alakult. Az alapítás óta eltelt több, mint 47 év alatt számos sikert ért el, így például többször is kiváló, illetve arany okleveles minősítést kaptak a különböző országos szakmai vetélkedőkön. A sok hazai fellépés mellett több külföldi meghívásnak is eleget tettek. Többek között játszottak Németországban, Lengyelországban, Erdélyben és Lettországban is. A zenekar tagjai a hagyományőrzést tekintik legfontosabb feladatuknak. Zenei repertoárjukban főleg alföldi népdalok, közte szülővárosuk, Kiskunhalas és környékén gyűjtött dalok szerepelnek, de szívesen játszanak más tájegység zenei anyagaiból gyűjtött dalcsokrokat is – fogalmazott beszédében Nagy-Apáti Ivett.

A díjat Fülöp Róbert polgármester adta át gratulációja mellett az ünnepelteknek. A rendezvény résztvevőit meglepetésvendégek citerazenével köszöntötték.

A Közösségek Házában kiskunhalasi művészek képeit lehet megtekinteni. Nagy-Apáti Ivett elmondta, a színek választása, a stílus, a téma, a képek méretei is meghatározóak egy-egy alkotó munkáját illetően. A kiállítás kapcsolódik a Halasi Média és Kultúra Kft. gondozásában megjelent, idei évre szóló naptárhoz.

- Egyetlenegy téma volt megadva a naptárillusztrációval kapcsolatban, kiskunhalasi ihletésű kép legyen. Számomra nagyon-nagyon érdekes, hogy a 12 alkotó mennyire különbözően fogta meg ezt a témát. Minden egyes alkotás egy-egy ablak, amely a művész lelkére nyílik – osztotta meg gondolatait a közönséggel Nagy-Apáti Ivett. - Gyönyörű, hogy a hónapok témájához illeszkedő 12 teljesen különböző alkotás született Kiskunhalasról, különböző stílusban és végül így lett tökéletes egész a végeredmény. Ismét hálás vagyok a sorsnak, hogy jobban megismerhettem: Bácsalmási Gabriellát, Barabás Anitát, Baráth Józsefet, Blank Zitát, Csesznák Verkát, Katona Mártát, Rácz-Fodor Ibolyát, Rácz-Fodor Katalint, Sáli Leventét, Szalay Lászlót, Székely Tibort, Virágné Színes Ilonát. A naptárképek mellett mindenki elhozta 2-3 kedvenc művét is. Ha körbemennek a kiállításon, akkor egy másik művész munkáját is dicséret illeti, hiszen Bródi Mária olyan gondossággal rendezte el az alkotásokat, amely által minden néző egy megnyugtató, harmóniát sugárzó közegben találja magát.