A legjobb helyesírók Halason
Kultúra

A legjobb helyesírók Halason

Idén is a Felsővárosi Általános Iskola adott otthont a Kiskőrösi Tankerületi Központ által meghirdetett helyesírási verseny járási fordulójának. A házigazda intézményben is nagy hangsúlyt fordítanak a mindennapokban a helyesírás kellő gyakorlására.

- Második éve adunk otthont ennek a versenynek. Több mint ötven felső tagozatos diák méri össze tudását intézményünk falai között. A verseny két részből áll. Lesz egy teszt és egy tollbamondás. Ezeket a feladatokat pedagóguskollégáim válogatták össze nagy gondossággal. Az oktatásban és a társadalomban is minden változásban van, de mindig vannak olyan dolgok, amikből egy oktatási intézmény nem tud engedni. Éppen ilyen a helyesírás is. A kézzel írás fejleszti az akaraterőt, az emlékezetet és a motiváltságot. Ez a verseny éppen ezeket hívatott előtérbe helyezni – nyilatkozta Mesterné Taskovics Valéria igazgatóhelyettes.

A megméretés keretében több, már rutinosnak számító versenyző is asztalhoz ült. Szerintük is az alapműveltség része kell, hogy legyen a helyesírás.

- Azért tartom rendkívül fontosnak a helyesírást, mert ezzel szókincsünk és gondolkodásunk is sokat fejlődik. Nem elhanyagolható, hogy ha például írunk valakinek egy levelet, akkor azt a címzett el tudja-e majd olvasni. Ha helytelenül írunk, valószínűleg nem tudunk az illetővel olyan sok dolgot közölni, mint azt mi eltervezzük. Szeretek versenyekre járni, mert itt mindig rájövök, mire kell jobban odafigyelnem írás során a mindennapokban – árulta el Ádám Gertrúd Ágnes diák.

A zsűri döntése alapján végül az 5. osztályosoknál a rémi általános iskola diákja, Tóth Zsófi lett az első. A hatodikosoknál Macska Dominik fazekasos diák lett a legjobb, a hetedikeseknél Viszmeg Andrea győzött, a nyolcadikos versenyzők közül pedig a Rémről érkező Vörös Bianka kapott első helyezést.