Afrika-nap
Kultúra

Afrika-nap

Két kiskunhalasi helyszínen került sor az Afrika-nap programjaira. Az egyik a KRK Szilády Áron Gimnázium volt, a másik pedig a Martonosi Pál Városi Könyvtár. Magyar László a legfontosabb 19. századi Afrika-kutató volt. Előtte tisztelegtek a helyi eseményekkel és felidézték a városunkhoz kötődő családi szálakat.

Az Afrika-napot szeptember 17-én tartották a szervezők. Apropóját a Magyar László-emlékév adta. A Szilády-gimázium tantermeiben Afrika 8-kor minden órán címmel kezdődött a rendezvény. A díszterembe viszont már minden halasi érdeklődőt vártak délelőtt. Afrika ma címmel dr. Sebestyén Éva néprajzkutató ismertette Magyar László kutatásainak aktualitását.

- Én ’84 óta vagyok Magyar László-kutató. Három könyvet írtam. Először Angolában kutattam, majd Magyarországon – tudtuk meg. - Kiskunhalas is benne van a Magyar családot érintő ügyben – tette hozzá.

A rendezvény moderátora Palásti Károly volt. A középiskolai tanár elmondta, Magyar Lajosné tanárnő hívta fel a figyelmét Magyar Lászlóra és arra, hogy Magyar László-év volt. A pedagógus a kutató családjának halasi kötődéséről is beszélt.

- Magyar László apjának, Imrének egy másik hölgytől volt két fiú gyermeke. Ők Kiskunhalason éltek. Vett nekik egy malmot. A Magyar Malom a mai Malom Panzió – tájékoztatott.

Az Afrika-nap résztvevőit Farkas Dániel köszöntötte a város képviseletében. Az alpolgármester rámutatott arra az ellentmondásra, miszerint Afrika természeti és ásványkincsekben gazdag, mégis szegény kontinensként emlegetik.

- Sokkal jobb sorsra érdemes része ez a világnak. Magyar László olyan időben járta be, amikor még érintetlen részei voltak. Nagyon sokat köszönhet neki az egész földrajztudomány – hangsúlyozta.

A rendezvényen részt vettek Magyar László-leszármazottak. Szólt a közönséghez Szónoky Miklós, Fluck Dénes és Rajnáné Magyar Magdolna. Az eseményen jelen volt Magyar Lajos felesége is, aki érdeklődő kérdésekre szintén beszélt a családi szálakról. A városi könyvtárban kiállítás látogatható Magyar László pályájával és tevékenységével kapcsolatban.

Az eseményről további részletek a Halasi Tükör szeptember 25-i lapszámában.

Még több cikk

Gyilkos irodák

Gyilkos irodák

Illusztrációk

Illusztrációk

Dallista február 16.

Dallista február 16.