Agócs Gergely a könyvtárban
Kultúra

Agócs Gergely a könyvtárban

A tízéves Pásztortűz Egyesület meghívására érkezett Kiskunhalasra dr. Agócs Gergely. Az elismert néprajzkutató, népzenész Pál István nógrádi parasztember meséit tartalmazó kötetét mutatta be a Martonosi Pál Városi Könyvtárban hétfőn este.

A jelenlevőket Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke köszöntötte. A program főszervezője elmondta, évek óta egyeztetett dr. Agócs Gergellyel, ennek az előkészítő munkának az eredménye a könyvbemutató.

A népszerű és ismert népzenész, kutató új könyvével érkezett Kiskunhalasra, amelyet a három éve elhunyt magyar dudás barátjáról, Pál Istvánról írt.  

Pál István (1919-2015) Madách-díjas nógrádi pásztor, dudás, a Népművészet Mestere mesekincse tárult az érdeklődők elé univerzális módon: a mesék szöveghű lejegyzésén túl a kiadvány érdekessége, hogy CD- és DVD-melléklet is tartozik hozzá. A mindösszesen 18 népmeseszöveget és egy bevezető tanulmányt tartalmazó munka új, rendhagyó módon közelít a népmesék világa felé: bizonyos mesék két különböző gyűjtési szituációban is elhangzottak és rögzítésre is kerültek – tudtuk meg a Pásztortűz Egyesület képviselőjének tájékoztatójából. Pál Istvánnal való ismeretségéről dr. Agócs Gergelyt kérdeztük.

- 1992. június 14-én este fél 9-kor kopogtunk be hozzá gyűjtőtársammal, Juhász Zoltánnal együtt. Sok mindent tanultam tőle. Atyamesteremmé vált, gyermekeim pótnagyapja lett. Én is pótfia lettem. Széleskörű tudással rendelkezett. Nem túlzok, ha azt mondom, ő volt a néprajztudomány legalaposabban dokumentált adatközlője. Huszonhárom évig jártunk hozzá. Minden héten közölt adatokat. A kötetben csak az általam rögzített mesék szerepelnek – mondta dr. Agócs Gergely.

Még több cikk

A vasárnapi dallista

A vasárnapi dallista

Dallista augusztus 11.

Dallista augusztus 11.

Hozzászólás (0)