Arany öröksége a Szent József-iskolában (galéria)
Kultúra

Arany öröksége a Szent József-iskolában (galéria)

Örökség címmel láthattak egy hangulatos előadást a Szent József Katolikus Általános Iskola felső tagozatos diákjai és a pedagógusok a Magyarság Házával és a Bethlen Gábor Alapítvánnyal közösen szervezett az intézmény egy rendhagyó irodalomórát, amelyet vidéki iskolák közül elsőként itt mutattak be. A téma Arany János költészete volt, népdalokkal, egyházi énekekkel színesítve.

A megszokottól eltéró módon hallgathatták meg a Szent József Katolikus Általános Iskola diájai Arany János költészetének gyöngyszemeit. Török Noémi Aranypáva Nagydíjas népdalénekes, valamint Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondó tolmácsolásában, egy rendkívüli irodalomóra keretében kerülhetett közelebb a tanulókhoz néhány, egyébként közismert vers, ballada. A házigazda intézmény, a Magyarság Háza és a Bethlen Gábor Alapítvány összefogásának eredményeként láthatták a gyermekek az Örökség című előadást.

A népdalokkal, egyházi énekekkel színesített produkció során a tanulók ízletítőt kaphattak Arany János munkásságából. Mint megtudtuk, az előadásnak 2017-ben, a költő születésének 200. évrodulóján volt az ősbemutatója. A cél az volt, hogy megmutassák, Arany milyen gazdag szókinccsel rendelkezett és hogy sorai ma is aktuális üzeneteket hordoznak. Noémi, Lóránt és Ákos gyorsan belopta magát a diákok szívébe közvetlenségükkel, szuggesztív és hiteles előadásukkal.