Arcjáték (galériával)
Kultúra

Arcjáték (galériával)

Tematikus kiállítással készült a kiskunhalasi közönségnek Virágné Színes Ilona. A művész-tanár Arcjáték című tárlata megnyitóját június 21-én tartották a Közösségek Házában. A programot a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte.

Érzésekről, álarcokról, kettősségekről, szimbólumokról, belső tudattalanról, női és férfi energiákról szól ez a kiállítás, mely július közepéig látogatható. A Közösségek Háza Forrás-terme ad otthont a kiállított alkotásoknak. A művekről Virágné Színes Ilonát kérdeztük.

- Egy témára fókuszálok, az arcra. Minden érzelem látszódik, tükröződik rajta. A kiállításra való készülődés terápiás munka is volt, bár nekem minden alkotásom egy terápia – tudtuk meg a művész-tanártól. – Vannak teljesen tudatos képek, és van, amikor hagyom, hogy a kezem vezessen. Ilyenkor jönnek azok a gondolatok, amelyek mélyen bennem vannak. A felszínre kerülnek ilyenkor, és szembesülök velük. Nyitott nő vagyok, de valamilyen szinten bezárok. Néhány képemen ezt jól látom.

A kiállítást Kollarics Gábor nyitotta meg. A Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium tanára segített abban, hogy többet megértsünk Virágné Színes Ilona személyes indítékaiból, értékvilágából.

- Olyan képi nyelvet használ, amiben nem a külső látvány kódolódik: a lendületes vonalak közé zárt színes foltok rendszere jelképes erővel hordozza azt, ami belül van, és ami kikívánkozik, ami meg akar nyilvánulni. A címek ugyan látványt idézőek: Bohóc, Két férfi, Álarcban, Meseautó, de jobb híján asszociatívak, valójában az ösztönösen tudatos alkotó folyamatban a vonalstruktúrák hívják elő a látványt és nem fordítva. A lehetséges asszociációk és nézési irányok közül a nyelv segítségével szabja meg a művész az értelmezési keretet. Vagy inkább csak sugallni szeretné a valamennyire is absztrakt képek előtt többnyire tanácstalanul álldogáló átlagpolgár számára, hogy amit lát, az egy valami abból a valóságból, amit jól ismer.

A rendezvényen közreműködött Csorvási Zoltán és Csorvási Kata. A tárlat megnyitójának műsorvezetője Jáger Levente volt. A kiállító kérésére a megjelentek együtt énekelték a Magna Cum Laude egyik slágerét. A repertoárból stílszerűen a Színezd újra! című dalt választották.