Átjárók
Kultúra

Átjárók

Blank Zita képeiből látogatható majd kiállítás Kiskunhalason, a Közösségek Házában. A tárlat az Átjárók címet kapta, megnyitóját január 18-án 17 órakor tartják a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezésében.

Blank Zita korábbi kiállításán mandalákat mutatott be a közönségnek. Azt mondta, azok a képek egy öngyógyító folyamat eredményei voltak. Azóta új korszak kezdődött az életében.

- Az utóbbi években máshogy alkotok, festek. Egy örömteli életszakaszba léptem és eljött a magamra találás ideje, ennek termései az újabb képek – tudtuk meg Zitától. – Úgy alakult, hogy minden képemen van egy átjáró. Úgy érzem, van egy olyan világ, ami mozgatja az általunk ismert világot és mindenki annyit lát meg belőle, amennyit látni szeretne. Ilyenek a képeim is, miközben nézzük, mint egy lépcsőn, lehet menni, rétegeken át.

Blank Zita kiállítása a csend szerepét is hangsúlyozza. Véleménye szerint az átjárókon úgy tudunk haladni, ha megteremtjük a csendet ahhoz, hogy magunkra is tudjunk figyelni. Az átjárók a kiállításon természetesen átvitt értelemben szerepelnek.

- A címek összhangban vannak egy-egy lehetőséggel, amik fel-, illetve átemelnek. Van, amit nekünk kell megtennünk, például befogadnunk, amit a képen egy virág jelképez.  Vagy önállóságra szert tennünk, mert az teszi lehetővé egy magasabb energiaszint megtapasztalását. A kegyelem viszont egy olyan állapot, amit nem mi választunk, hanem egyszer csak jön, és az emel fel. A spirál is ilyen, a megállíthatatlan fejlődést mutatja, a halál pedig mindenképp megtörténik, és egyszer csak átjutunk egy másik dimenzióba – fogalmazott Zita.

Képei témái többek között az ártatlanság, a szeretet, a szerelem, a teremtés, a lelkesedés. Az Átjárók című kiállítást január 18-án 17 órakor Rácz-Fodor Katalin grafikusművész, Blank Zita gyermekkori barátnője nyitja meg és ajánlja az érdeklődők figyelmébe a Közösségek Házában.