Belső tudás irányítja
Kultúra

Belső tudás irányítja

Az irodalom szeretete gyermekkora óta nagy szerepet játszott az életében. Kiskunhalason járt középiskolába. Tekós tanulóként saját kötettel jelentkezett, azután egyetemistaként csatlakozott a kiskunhalasi József Attila Irodalmi Körhöz. Tevékenysége vezetőhelyettesként széles körre kiterjed. Somogyi Lászlót kérdeztük költészetről, tanulásról, munkáról, feladatokról.

- Ahogy haladunk az idővel, változunk. Milyen témák foglalkoztattak anno és milyenek kerültek előtérbe mostanság?

- Lényünk elemi lényege nem változik, csak a vele való kapcsolat mértéke és minősége, amire kihatnak a tapasztalatok. Kis híján tíz éve érdeklődésem középpontjában az önmegismerés áll. Ez egy állandó késztetés arra, hogy a test-lélek-szellem hármasát, de legfőképpen az azokat teremtő erőt első kézből megtapasztaljam. Mindannyiunk számára adott erre a lehetőség. Az idők során a meditáció - a pranayama - és egyéb gyakorlatok, valamint ősműveltségünk tanulmányozása hozzásegítettek egy mélyebb megértéshez. Mostanra ez a belső tudás irányítja az életem.

- A kiskunhalasi középiskola elvégzése után egyetemre jelentkeztél. Milyen szakirányt választottál?

- A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának gazdálkodási és menedzsment szakát végeztem el.

- Milyen lehetőségek vártak ifjú felnőttként?

- Összességében jeles oklevelet szereztem az egyetem elvégzése után, így bizonyosan meglett volna az esélyem arra, hogy továbbmenjek mesterképzésre. Magam ugyanakkor nem ezt az irányt választottam. A tanulmányaimmal párhuzamosan sokféle helyen és munkakörben dolgoztam diákszövetkezeteken keresztül. Államvizsgát követően egy hónapig (ameddig tartott a hallgatói jogviszony) még közvetített munkát végeztem. Mindennek folyományaként lehetőséget kaptam egy építőipari cégnél, amivel éltem is. Tudatosan vállaltam, hogy segédmunkásként az alapoktól kezdem elsajátítani az anyag ismeretét. Mindezt azért teszem, hogy talapzatot rendeljek a lélekhez, szellemhez. Benedek Elek szavaival élve: „… csak az a valamennyire egész ember, kinek könnyű a toll, s nem nehéz a kasza.” Próbálom hát magamban összekötni az eget és a földet, ennek eredményét pedig az emberek javára fordítani. Azóta építettem egy kemencét Szankon, most pedig (munka mellett) kályhásképzést is szeretnék elvégezni. 

- A kiskunhalasi József Attila Irodalmi Kör vezetőhelyettese vagy. Milyen feladatokkal járt, jár ez együtt?

- Széles körre kiterjed, a menedzsment valamennyi részfolyamatát magában foglalja. Ide tartozik a tervezés, szervezés, vezetés, ellenőrzés. A Fénycseppek című antológiánkra vonatkozóan ez azt jelenti, hogy részt vettem például az ötlet szellemi alapjainak létrehozásában. A pályázathoz tartozó elektronikus felületek megalkotásában és kezelésében. A művek fogadásában, digitalizálásában, tördelésében, előformázásában, javításában, szerkesztésében, pontozásában, lektorálásában. Szerepem volt a könyvbemutatók szervezésében. Az értékesítésben, melyre egyéni vállalkozást hoztam létre. Részt vettem bizonyos támogatókkal való kapcsolattartásban. Hasonlóképp zajlott mindez a Cselekvő Szeretet elnevezésű kezdeményezésünknél is. A Kör működésének értékelése, távlati és közelebbi célok felvetése szintén idetartozhat. Jelentősebb mértékben 2016-2018-ig működtem közre a vezetésben. Tavaly és ez évben már egyre kevesebb szerepet vállalok. Alapvetően azért, mert szeretnék megteremteni a külső világban is egy erős alapot. Az ehhez vezető lépések jelentős figyelmet igényelnek, így az idei év egy próba lesz számomra, ami eldönti a továbbiakat.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap június 3-i számában olvashatják.