Benkő Lászlóra emlékezünk
Kultúra

Benkő Lászlóra emlékezünk

- Persze mi is nagyon várjuk már, hogy újra színpadon állhassunk. Valami új fejezet kezdődik mindannyiunk életében- fogalmazott idén június végén a Forrás-Új Tükör Klub vendégeként Benkő László. A 77 éves Kossuth-díjas zenész, az Omega együttes egyik alapítója súlyos betegségéből lábadozva adott reményt keltő interjút. A koncertek elmaradtak, egyre kevesebb lett az esély a folytatásra. Laci bácsi szervezete pedig elfáradt a folytonos harcban.

Áprilisban azt mondtuk, majd legközelebb. Június végén, amikor eljött hozzánk, reményt kaptunk arra, hogy a hatvanas évek és 2015 után ismét lesz Omega koncert Kiskunhalason. Mindenki akarta, talán Benkő László a legjobban. Laci bácsit a zene, a koncertezés és az együttese tartotta életben, azok táplálták benne a reményt a családja és a rajongói szeretet mellett. Talán senki sem tudott olyanokat sztorizni mint ő. Szuggesztív, humoros előadásmódjának köszönhetően valamennyien itt érezhettük magunkat abban a történésben, amikor éppen mesélt.

Nekünk, halasiaknak különösen kedves volt személyisége. 1993 szeptemberében szervezett A buli nosztalgiakoncerten első szóra vállalta a fellépést. 2015-ben pedig a Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus együtt turnézott az Omegával.

A Forrás-Új Tükör Klubban idén nyáron is olyan részleteket tudtunk meg az életéből, amelyeket eddig nem hallhattunk. Lehetett látni a csibészes csillogást a szemében, ami reményt keltő volt. Terveket fogalmazott meg az Omegával és várta, hogy újra zenélhessen, hogy újra legyenek koncertek. A sors viszont úgy rendezte, hogy a zenekar legendás hangmérnöke, Nemes László után két nappal ő is az égi koncertszínpadokra tette át a felszerelését. Őt ismerve szerintem már szervezi az első fellépését. Benkő László 77 évet élt. (A Benkő Lászlóval készült beszélgetést a Halas Televízió a karácsonyi szünetben levetíti, így emlékezve a kiváló zenészre.)