Csókos, esős bormustra és lovagavatás
Kultúra

Csókos, esős bormustra és lovagavatás

A szeszélyes, tavaszi időjárás, a futózáporok és a hűvösebb idő ellenére is sokan látogatnak ki a Borudvar eseményeire. Bányai Gábor országgyűlési képviselő és Fülöp Róbert alpolgármester hivatalosan is megnyitották a VIII. Halasi Borudvart, a nyitórendezvényen új borlovagot is avattak, és kihirdették az idei tavaszi bormustra eredményeit.

A bor szeretetéről, a kulturált borfogyasztás fontosságáról beszélt Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselő megnyitó beszédében, arra kérve a halasi borbarátokat, hogy szeressék és becsüljék a szőlőtermelőket, borkészítőket, hiszen a szőlő, a bor térségünkben is azon élelmiszerek közé tartozik, amely sokaknak biztosít megélhetést.

 

akos-20140502-borudvar-borverseny-nagykep-01

Arra biztatott, hogy lehetőleg minél több magyar és azon belül a térség boraiból fogyasszanak – minél nagyobb mértékben, de mértékkel fogyasszák – hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke. Bányai annak a reményének adott hangot, hogy a viharos időben a térség borászainak a szőlőterületeit nem éri jég és viharkár a következő hetekben sem, mert még sokat kell kint aludnia a szőlőnek, azt kívánta a bortermelőknek, hogy az idei termés az elmúlt évtized legjobbja legyen.

 

Fülöp Róbert alpolgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy mára hagyománnyá vált Kiskunhalason a tavaszi és az őszi szőlő-és borünnep, amely jól szolgálja a helyi és a környező szőlősgazdák és borászatok boldogulását. – Kiskunhalas életében mindig is meghatározó volt a szőlő, a bor, amely szerves része a város gazdasági és kulturális múltjának és mindennapjainak – mondta a városvezető.

 

akos-20140502-borudvar-borverseny-nagykep-02

Idén is meghirdették a környék bortermelői számára a tavaszi borversenyt, amelyen elsősorban a szerint vizsgálták a nevezett borokat, hogy melyek ízlenek a legjobban a Borudvar vendégeinek. A szakemberekből álló bíráló bizottság tagjai e-mellett a nemzetközi szabályok bírálati szempontjainak is igyekeztek megfelelni. A borok minősítése során minden érzéküket bevetették, vizsgálták a nedűk tükröződést, a tisztaságágát, megillatozták és természetesen meg is kóstolták – mondta el ifj. Szőke Sándor borász, a bírálóbizottság tagja.

akos-20140502-borudvar-borverseny-nagykep-03

Az idei borverseny eredményein is látszik, hogy a nevezett borok közül közel a fele Arany, a másik fele Ezüst minősítésű, és csekély mértékű Bronz lett, amely a szakember szerint igen jónak mondható. Mivel az évjárat nem volt bírálati szempont, így nem csak tavalyi, hanem korábbi évjáratokkal is indultak a borászatok a megmérettetésen, köztük testesebb vörösborokkal is.

akos-20140502-borudvar-borverseny-nagykep-04

A 29 bírált bor közül 15 Arany, 14 Ezüst és egy borfajta kapott Bronz minősítést. Az Arany minősítésű borok közül is a legjobb a Font Pincészet kékfrankos Rose száraz, a Frittman Pincészet Cserszegi Fűszeres fehér száraz, és a Kunvin Borászat Kékfrankos Vörös száraz bora lett.

akos-20140502-borudvar-borverseny-nagykep-05

Szép hagyomány az is, hogy a Halasi Borudvar színpadán évről évre újabb borlovagokat is avat a kiskunhalasi Cultures Redemptionis Borlovagrend, idén Kristóf Zsolt csatlakozott 64. tagként a rend tagjainak sorába. A sikeres próbatételt – melynek során lopótökkel kellett bort szívni egy hordóból, majd egy ivókürtbe tölteni, utána pedig elmondani a borlovagrend esküszövegét – Szőke Sándor avatta egy kardlappal borlovaggá az új tagot.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos