Csontváry 100
Kultúra

Csontváry 100

A Forrás-Új Tükör Klub sorozata június 18-án folytatódott a Közösségek Házában Csontváry 100 címmel. A festőre Pap Gábor művészettörténész emlékezett vetítettképes előadással. A programot a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte.

Pap Gábor a ’80-as években élt és dolgozott Kiskunhalason. Nevéhez köthető a Csontváry Stúdió, mely ’83-ban indult. Kiállítás-sorozat kezdődött a városban. Négy nyáron át egy-egy témát dolgoztak fel dokumentumtárlatok alkalmával. Ezúttal Csontváry Kosztka Tivadar halálának 100. évfordulójára emlékeztek a Közösségek Háza nagytermében.

- Ha az elmúlt száz-százötven évben keresünk nagy embereket, akkor az első háromban már ott van Csontváry. Nálam valószínű, az első lenne – mondta Pap Gábor. – Ha valakire érdemes emlékezni, akkor rá mindenképpen érdemes. Az életműnek olyanok a tanulságai, hogy majdnem naponta élhetnénk vele, ha az érdeklődés homlokterébe kerülne. Időnként bekerül, ez kétségtelen tény. Talán azt lehet mondani, hogy a legismertebb 19-20. századi festőnk. Nem biztos azonban, hogy arról az oldaláról ismerjük, amelyik igazán a jelennek, illetve a jövőnek szól. Egy kicsit romantizált ez az életkép. Általában belekeverik, hogy bolond volt, vagy nem volt bolond, ami már teljesen méltatlan, mert egyértelmű, hogy nem volt bolond. Feléje sem járt a bolondok házának. Kortársai közül viszont többen jártak nagy művészek, sőt ápolták is őket. Őt viszont egyáltalán nem, mégis rajta maradt ez a bizonyos minősítés. Teljesen méltatlan. Az írásos hagyatéka is rendkívül tanulságos, a festményei pedig szó szerint világra szólóak – mutatott rá a művészettörténész.

További részletek a Halasi Tükör június 26-i lapszámában.