Disznóvágás időszaka
Kultúra

Disznóvágás időszaka

A Forrás-Új Tükör Klub sorozata rendhagyó rendezvénnyel folytatódott február 4-én este. Király Gábor házigazda ezúttal Sós Dezső mesterszakáccsal beszélgetett pályájáról és a halasi savanyúmáj elkészítési módjáról. A klub törzstagjait az est zárásaként a főztjével is megkínálta.

A Közösségek Házába érkezők meggypálinkával koccintottak a klubtagok egészségére.  A jelenlevőket Király Gábor köszöntötte a szervező Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezésében. A Forrás-Új Tükör Klub aktuális témája a Disznóvágás időszaka – A halasi savanyúmáj volt. Ennek kapcsán Sós Dezső közétkeztetési mesterszakácsot hívták vendégnek a pódiumra. Pályáját 52 évvel ezelőtt kezdte az akkori Halas Csárdában. A továbbiakban Balotaszálláson és Kiskunhalason több helyen dolgozott. A Nyúl utcai szociális otthonban 17 évet dolgozott, onnan ment nyugdíjba. Pályafutása során szép szakmai sikereket ért el. A közétkeztetési szakácsversenyeken dobogós helyezésekkel jutalmazták.

A Forrás-Új Tükör Klubban a halasi savanyúmáj elkészítési módjáról is beszélt, mellyel a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült a város. Egy edényben eddig Sós Dezső készítette a legnagyobb mennyiségű ilyen ételt.

- A halasi savanyúmáj lényege, hogy minél többféle húsból egy vegyes, sűrű pörköltet készítsünk. Ha félig főtt, akkor lehet fűszerezni. Azért savanyúmáj, mert cukros, borsos, ecetes hagyma van a tetejére téve – mondta.

Még több cikk

Illusztrációk

Illusztrációk

Dallista február 16.

Dallista február 16.