Egy platánfa utóélete
Kultúra

Egy platánfa utóélete

Platános borítóval jelent meg Vedres Ferenc és Vedres-Nagy Ibolya legújabb, Fa és Forgács című könyve. A kiskunmajsai házaspár által jegyzett kötet kiskunhalasi bemutatóját a Tiszti Klubban tartották a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület szervezésében.

- Majsán, a cukrászda előtt volt egy nagy platánfa. Nyáron jó hűst adott. Egyszer csak úgy gondolta az önkormányzat, hogy másra kell felhasználni. A belőle készült szobor forgácsai számomra a fájdalmat jelképezik. Ez adta a legújabb könyv, a Fa és forgács címét – mondta Vedres Ferenc.

Neki és feleségének több könyve jelent már meg. Városunkban is bemutatták ezeket több helyszínen. A legutóbbi összejövetel helyszíne a Tiszti Klub volt. A férj versekkel, a feleség pedig prózával van jelen a kötetben. Ferenc szerint „A jó vers, lehet egy pillanatról szól, de az a pillanat lehet egy teljes élet.” Ibolya „embermeséknek” hívja a novelláit. Témáit a való életből meríti. Az emberi kapcsolatok szálait próbálja rendbe fésülni. A kötet bemutatóján Vedres Ferenc vett részt, aki az alkotás folyamatába is beavatta a jelenlevőket.

- A feleségem mindjárt gépbe írja az elbeszéléseit, én pedig egy nagy könyvbe. Este, amikor tévét néz, én is begépelem a kézirataimat. Megnézzük egymás munkáját – tudtuk meg.

A könyv illusztrátora Bánkúti Emese. Ő papíron szereti megkapni a házaspár alkotásait, mielőtt ő maga is munkába kezd. Fontosnak tartja a művészeti ágak összefogását. A festés számára kapaszkodót jelent nyugdíjas éveiben. Természetelvű szemlélet és különféle technikák alkalmazása jellemzi.

A rendezvényen közreműködött Kerpits Miklós színművész.