Egyedülálló kiállítás készül
Kultúra

Egyedülálló kiállítás készül

Javában tart a kiállítások berendezése a halasi Thorma János múzeum új szárnyában. Egyedülálló Thorma és Nagybányai tárlatoknak ad otthont a város. Az alagsorban 69 festmény és szobor, a földszinten az új Thorma galériában 45 kép lesz látható. A bemutatásra kerülő alkotások összértéke több milliárd forint. A munkálatokat a 69 alkotás adományozója Dr. Bay Miklós felügyeli. Arról, hogy milyen lett az alagsori kiállítóhely most először mutatunk fotókat.

Elegáns zöld és szürke színű falak fogadják a lépcsőn leérkezőket. A múzeum új épületszárnyának alagsorában a Nagybányai művészetet bemutató Bay-gyűjtemény kap helyet. Maga az adományozó Bay Miklós irányításával készül a kiállítás. Már kijelölték az ide kerülő képek és szobrok helyét. A festmények folyamatosan kerülnek fel a helyükre, ahol speciális megvilágítás gondoskodik majd arról, hogy minél élvezhetőbb legyen a látvány.

Az országban ez lesz az egyetlen állandó kiállítás, amely bemutatja a Nagybányai művészetet. Az adományozó az általa legjobbnak tartott alkotásokat hozta Halasra. Ezekkel a művészekkel és képekkel indult el a modern magyar festészet.35 alkotó, közülük 32 festő és 3 szobrász munkái lesznek láthatók.

Ám nem csak a Nagybányai kiállítás lesz kuriózum. Egy szinttel feljebb a Thorma kiállítás kap helyet. A monumentális történelmi képek - az Aradi vértanúk és a Talpra Magyar - már a helyükön vannak. Mivel itt már megfelelő nagyságú a tér, úgy láthatjuk majd a képeket, ahogy azt maga az alkotó elképzelte.

Az első látogatók november 19-én nézhetik meg az új tárlatokat. Ekkor regisztrációhoz kötött a belépés, úgy tudni akkora az érdeklődés, hogy már mind a három tárlatvezetésre beteltek a helyek. A Bay házaspár és a múzeum bízik abban, hogy nem csak a megnyitó napján, hanem utána is nagyon sokan kíváncsiak lesznek a megújult múzeumra és az új tárlatokra.  Évente 8 ezer látogatóra számítanak.

A Thorma János Múzeum 500 négyzetméterrel bővült az új szárny segítségével. Az építkezés 360 millió forintba került.

Fotók: Rékasi Ramóna