Egyéni és családi muzsikálás
Kultúra

Egyéni és családi muzsikálás

Online zenei versenyt hirdetett a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola. A megmérettetésre május közepéig lehet jelentkezni. A távoktatás bevezetése kihívást jelentett a pedagógusoknak, a szülőknek és a diákoknak egyaránt. Erről is kérdeztük Kovács Andrea intézményvezetőt. 

Hogyan sikerült megvalósítani az átállást a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskolában? 

- A tantermen kívüli digitális munkarend bevezetésével új feladatoknak, új kihívásoknak kellett megfelelnünk. Úgy gondolom, azonnal sikerült alkalmazkodnunk az új helyzethez, hiszen kollégáim pozitív hozzáállása, nyitottsága, szakmai felkészültsége és lelkesedése mindezt alátámasztotta. Tanáraink sokféle digitális segédanyagot gyűjtöttek össze, melyekkel a művészeti óráikat változatosabbá, színesebbé tudják tenni. A hangszeres oktatás online (VideóChat) alkalmazásokkal változatlan formában történik, az eredeti órarend beosztása szerint. A szülők elégedettek, és örültek, hogy iskolánkban folytatódott az egyéni személyes kapcsolattartás, nevelés és oktatás ebben a különleges helyzetben is. Csoportos óráinkat e-mailben elküldött feladatokkal és új anyagokkal tartjuk meg. A nagyobb létszámú együttesek (zenekar, énekkar, kamara) online oktatása kiadott feladatokkal, szólamok gyakorlásával, illetve - ha a feltételek adottak hozzá - online szólampróbák tartásával történik. Tánccsoportok online oktatása a szakmai szempontok és lehetőségek figyelembe vétele mellett történik. Például kiadott feladatként, illetve online is tartható egyéni vagy kiscsoportos próbákkal. Képző-iparművész tanszakunkon a gyerekek e-mailben és messenger csoportokban kapják meg a heti feladataikat és küldik vissza kész alkotásaikat. Színjátszóinknak heti rendszerességgel a Google Classroom felületén vannak az online óráik megtartva.

- Milyen plusz feladatokat jelentett, jelent egy zenetanárnak a digitális tanítás? 

- Tulajdonképpen a helyi tantervünkben meghatározott éves tananyagunk hátralévő részét kell digitális oktatás segítségével megtanítani növendékeinknek. Ez sok plusz feladatot adott tanárainknak, hiszen a csoportos óráinkon kívül a digitális tananyag nem jelent meg eddig minden egyéni tanórán. Alkalmazkodni kellett különleges helyzetből adódó problémákhoz. Gyakran torzítva hallja a tanár és a növendék is a hangot. Mivel csúszik időben a beszélgetés, lehetetlen mérőt adni, jelezni, hogy siet vagy éppen lassult az előadás. A tanárral történő kamarázáskor, nem hallják egymás szólamát, így előre elkészített és a növendékek számára elküldött zongorakíséretekkel, hangszeres szólamokkal tudjuk színesíteni az órákat. 

- A Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola online zenei versenyt hirdetett. Erre május 15-ig lehet jelentkezni. Milyen az érdeklődés iránta eddig? 

- Örülünk annak, hogy ezt a kezdeményezésünket nagy érdeklődés követi. Minden tanszakunkról kaptunk és várunk még jelentkezőket az online zenei versenyünkre. Egy maximum 3 perces videóval lehet jelentkezni mindenféle darabmegkötés nélkül, egyéni és családi kategóriában. Büszke vagyok tanítványainkra és családjukra, akik együtt muzsikálnak. Kaptam megkeresést más művészeti iskolából is, azonban ez most csak a mi iskolánk házi versenye lesz.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap május 13-i számában olvashatják. 

Indexkép: Borbényi Márta

Fotók: Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola