Ékszerbe zárt csipkék
Kultúra

Ékszerbe zárt csipkék

Még szebbé varázsolják a hölgyeket. Újabb kincsekkel gazdagodott a halasi csipke ékszerkollekciója. A Csipkeházban évek óta dolgoznak azon, hogy becsempésszék a mindennapi életbe a kézműves remekeket, és ne csak a tárolókban lehessen megcsodálni őket.

Egy ékszerész segítségével, tiffany technikával pici halasi csipkéket foglaltak medálokba, gyűrűkbe és fülbevalókba. A keretek bronzos színt kaptak. Mindegyik darab tartalmazza a helyi varrott csipkék védjegyét, a három halat.

- Szeretnénk a halasi csipkét kimozdítani a múzeumi keretek közül és megkedveltetni a fiatalokkal. Bemutatni, hogy iparművészeti büszkeségünk élő és virágzó – nyilatkozta az új kollekció bemutatása közben Kiliti Zsuzsanna a Csipkeház igazgatója.

A Halasi Csipke Alapítvány a csipkékkel bejelentkezett a Hungarikumok Gyűjteményébe. A dokumentációt már elküldték, a döntés januárban várható.

A halasi csipkének idén is sokan a csodájára jártak. Mintegy tízezer külföldi és hazai vendég kereste fel a múzeumot. 2013. mozgalmas esztendő volt a csipkék életében és már készülnek a jövő évre. Például április végén ezúttal is lesz nemzetközi csipkefesztivál. A tervek szerint egy egzotikus távol-keleti ország fog bemutatkozni. Erről most folynak az egyeztetések.

Szöveg-fotó: Fehér Erika

Még több cikk

Vasárnapi dallista

Vasárnapi dallista

Vasárnapi dallista

Vasárnapi dallista