Élénkülőben a kulturális élet Halason
Kultúra

Élénkülőben a kulturális élet Halason

Ahogy enyhülnek a járványügyi szabályok, úgy kezd élénkülni a kulturális élet Kiskunhalason. Az aktuális előírások betartásával folytatódnak a Forrás Klub programjai, de szerveződnek a táborok is és újra lehet könyveket kölcsönözni. Programajánló rovatunkban gyűjtöttük össze az aktuális tudnivalókat.

A Végh-kúria udvarára és pajtaszínpadára is visszatérnek a programok. Hosszú kényszerszünet után már megtartották az első Forrás Új- Tükör Klubot, ahol Csorvási Zoltán volt a vendég. A tervek szerint egyelőre ezen a helyszínen tartják meg a Klub többi rendezvényét is. Ugyanitt keddenként tartják a kézműves foglalkozásokat, de a Végh-kúria ad helyet a szabadtéri jógának is. Nyári táborok is szerveződnek erre a helyszínre és több civil szervezet is itt tartja a programjait.

Részlegesen megnyitott a Martonosi Pál Városi Könyvtár. Kedden, csütörtökön és pénteken 9 és 11, illetve 13 és 15 óra között, szerdán 9 és 11, valamint 15 és 17 óra között veszik vissza a könyveket, illetve adják ki az előzetesen telefonon, email-ben és foglalással igényelt köteteket. Erről a részletes tudnivalók a könyvtár webes felületein találhatók. A 91. Ünnepi Könyvhét ezen a héten várta volna a látogatókat. A koronavírus-járvány miatt elhalasztották a programot. Kárpótlásul a halasi könyvtárosok kortárs írók, költők műveiből készítenek ajánlókat, amelyeket az intézmény honlapján láthatják majd az érdeklődők. A bemutatott kötetek kikölcsönözhetőek lesznek.

Az aktuális szabályok betartásával lehet a nyári szünet idejére táborokat szervezni. Minden évben népszerűek a gyerekek körében a vakáció idején a különböző tematikus foglalkozások, így például a kézműveskedés is. Erre idén nyáron is lesz mód. Halas önkormányzata már meghirdette a nyári napközit és várhatóan nemsokára a többi tábor kínálata is megjelenik.

A járványveszély miatt hosszú hetekig zárva volt, ám most ismét kinyitott a Halasi Média és Kultúra Kft. Bethlen Gábor téri ügyfélszolgálata. Hétfőnként 12-től 18 óráig, keddtől péntekig 8-tól 18 óráig lehet személyesen is intézni az ügyeket. Itt van lehetőség az elmaradt Omega koncert jegyeinek a visszaváltására is.

Már több mint száz képet bemutattak a Thorma János Múzeum facebook oldalán a Központi iskola egykori igazgatójának, Halász Gézának a hagyatékából. Szeretnék beazonosítani a képeken megörökített személyeket, amihez továbbra is a lakosság segítségét kérik. Várják a múzeum festményeit életre keltő fotókat is.  A legjobban tetsző képekre június végéig lehet szavazni. E mellett az intézmény továbbra is gyűjti Halasról és a járásból azokat a leveleket, történeteket, fényképeket, rövid filmfelvételeket, hanganyagokat, művészeti alkotásokat és minden egyéb dokumentumot, ami megőrzi az utókor számára a koronavírus időszakát, vagyis a karanténvilágot.