Emberismeret játékosan
Kultúra

Emberismeret játékosan

A testtartás sokat elmond egy emberről. Sohonyai Edit viselkedéskutatással is foglalkozik amellett, hogy sikeres szerző. Első ifjúsági regénye 30 éve jelent meg Macskaköröm címmel és ma már iskolai tananyag. Legutóbb tavaly publikált kötetben Plázafoglyok címmel. Sohonyai Edittel a kiskunhalasi tékában találkoztunk az Őszi Könyvtári Napok alkalmával.

- Hogyan élte meg a kamaszkorát?

- Rendkívül sokat szorongtam, éppen ezért kezdtem emberismerettel foglalkozni. Nagyon vidám stand up előadást tartok kamaszoknak. Már nem a saját könyveimről beszélek, hanem az egyik legfontosabb tudományról, az emberismeretről. Arról, mik az önbizalom jelei, mik az önbizalomhiány jelei, hogyan kell megfogni egy lány kezét, miről szól a kőkorszak még mindig a mozdulatainkban hozzánk. Ez kimeríthetetlen téma.

- A már említett, Macskaköröm című könyve 30 évvel ezelőtt jelent meg. A legutóbbi pedig tavaly Plázafoglyok címmel.

- Igen, ötödik volt egy szupermarket-hálózat eladási listáján. Heten írtuk együtt, érdekes játék volt. Azért is érdekes kalandozás, mert minden fejezet másikunké. Én egy „Mimi” nevű karakter bőrébe bújtam, a regény műfaját tekintve egy tinihorror.

- Mennyiben változott az írói stílusa, témaválasztása a rendszerváltás idején megjelent első könyve óta? A világ is nagyot változott közben…

- Igen, én azért már nem vagyok kamasz. Interjúzok. Egy-egy könyv megírásához 30-40 gyerekkel kell egy éven át kapcsolatot tartani ahhoz, hogy hiteles lehessen a regény. Én a Móra-kiadó saját nevelésű írója vagyok.  Engem arra tanítottak, hogy csak olyat adjak ki a kezemből, ami megállja a helyét, illetve ahol vannak katarzispontok, amiket az olvasó át tud élni. Ha átéli a katarzist, akkor tudja saját magáévá tenni a mondanivalót.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap október 21-i számában olvashatják.