Emlékezés dr. Viszmeg Sándorra
Kultúra

Emlékezés dr. Viszmeg Sándorra

A Szilády Áron Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre alapító elnökére emlékezett október 12-én. A rendezvényt a református középiskola dísztermében tartották, ahol többen is megosztották gondolataikat dr. Viszmeg Sándorról. A szeretteihez végsőkig hűséges, lehetőségei szerint mindenkinek segítő emberként idézték fel alakját.

Dr. Bognárné Nagy Éva elnök a Szilády Áron Öregdiákjainak Baráti Köre nevében köszöntötte a megjelenteket. Az emlékezés során a folytatás és a megőrzés szerepét hangsúlyozta. Az ideit a gyász évének nevezte. Elment Magyar Lajos, Paczolay Gyula, Szűcs Károly, Székely Tibor, Pestality Antal. Munkájukkal mindannyian támogatták az iskolát.

Dr. Szepesvári Szabolcs beszélt először kötődéséről, dr. Viszmeg Sándor élete főbb állomásairól. Szülész-nőgyógyászként ’61-ben lett hasznos tagja az akkori orvos csapatnak Kiskunhalason. A mostani kórházépületben ’74-től dolgozott. A betegbiztonságot tartotta szem előtt főorvosként és kiváló kollégákkal vette körül magát. Kitűnő szakmai gárda nevelődött ki mellette. Dr. Szepesvári Szabolcs rámutatott, segítőkészsége megnyerő volt. Ő volt az egyik olyan pont a kórházban, akire mindig lehetett számítani. Nyugdíjazása után is bejárt az intézménybe. Ezeket az alkalmakat az atyai jó barát látogatásának és nem volt főnöki vizitnek érezték.

Dr. Czár Imre az egyházi kapcsolatait ismertette. A katolikus egyházközség nevében és barátként emlékezett. Kölcsönös tisztelet, őszinteség, bizalom volt ennek az alapja.

Tóth István a sportvonatkozásokról beszélt. Elmondta, dr. Viszmeg Sándort mindegyik sportág érdekelte. Nyomon követte őket. Volt, amelyikben aktívan is részt vett. Csapatorvosként azon volt, hogy a kiskunhalasi kézilabda-játékosokért minél többet tegyen. Rengeteget dolgozott a KNKSE-ben.

Viszmeg Ágnes Az én apám címmel emlékezett. Azt mondta, mellette mindig biztonságban érezték magukat. Segítséget adott. Törődött mindenkivel. Mindenkinek segített, akinek csak tudott. Értékes, szeretni tudó ember volt. Mindig emlékezni fog rá.

Bödecs Pál lelkész-igazgató szerint az emlékezés segít a helytállásban. Az a véleménye, hogy jó megerősödni az emlékek által. Dr. Viszmeg Sándort úgy őrzi emlékeiben, mint aki hűségesen kitartott a családja, emberi kapcsolatai mellett. Bödecs Pál szeretné, ha a fiatalok tovább éltetnék az öregdiákok baráti körét.

A rendezvény végén koszorút helyeztek el az iskola udvarán, a kopjafánál az elhunyt tanárok és diákok emlékére.

Az eseményről a Halasi Tükör hetilap október 22-i számában olvashatnak bővebben.