Emlékezés Hatvani Zoltánra (galériával)
Kultúra

Emlékezés Hatvani Zoltánra (galériával)

Megyei középiskolás szavalóverseny tiszteleg Hatvani Zoltán előadóművész előtt. A megmérettetést évek óta a névnapjához legközelebbi szombaton rendezik meg. Idén március 9-én került sor az irodalmi eseményre a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában.

A műsort vezette és a megnyitó résztvevőit Dr. Vojcsek Hajnalka köszöntötte a házigazda intézmény képviseletében. Beszédet mondott Bányai Gábor országgyűlési képviselő. A rendezvényen felléptek a Városi óvodás versmondó verseny legjobbjai, középiskolások és a Pro Urbe-díjas Lyra együttes.

Bács-Kiskun területéről 9-12. évfolyamos diákok jelentkezését várták a XI. Hatvani Zoltán Megyei Középiskolás Szavalóversenyre. Két fejből mondott Ady Endre-művel, egy kötelező és egy szabadon választott verssel lehetett nevezni. A Duna vallomása volt az adott költemény, a másiknál annyit kértek, hogy ne legyen több 5-6 percnél. A rövidebb, 3-4 perces szövegek ugyanolyan eséllyel szerepelhettek. Egy-egy intézményből maximum 3-4 fő jelentkezhetett a megmérettetésre.

A szervezők folytatni kívánták a Hatvani Zoltán színész, művelődésiház-igazgató emlékének adózó, mára már hagyománnyá vált szavalóverseny-sorozatot. A közelgő költészet napja kapcsán pedig fel kívánták hívni a figyelmet az Ady-centenáriumra. A rendezvény rámutatott a 100 éve elhunyt nagy nemzeti költőnk korunkban is aktuális üzeneteire.

A megmérettetés indulóinak szavalatait szakmai zsűri értékelte. Komáromi Attila középiskolai tanár volt az értékelő bizottság elnöke. Munkáját Mezei Zoltán és Kerpits Miklós színész, továbbá Csorvási Zoltán, a Lyra együttes vezetője segítette. A versenyt Kovács Gábor Dániel nyerte. Szabó Mirjam Noémi második, Rávai Attila harmadik lett.

Eredményhirdetéskor többen vehettek át különdíjat. A zsűriét Ledenyák Ádám kapta. Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesületét Mezei Lénárd vehette át. Hatvani Zoltán egykori iskolatársai Szabó Mirjam Noéminek ajánlották fel. Komáromi Attila Szabó Annának és Lehoczki Tamara Andreának nyújtott át könyvet. A Zöld-híd Egyesület Szappanos Tamást díjazta. A Lyra együttes Barna Zsanett Bianka versmondását értékelte külön elismeréssel. A szavalóverseny résztvevői emléklapot vehettek át. A díjazottak könyvjutalmat és oklevelet kaptak. A program Molnár Nándor igazgató zárszójával ért véget az intézmény aulájában.