Emlékkonferencia neves előadókkal
Kultúra

Emlékkonferencia neves előadókkal

A Szilády Áron Társaság évente kétszer, tavasszal és ősszel rendez emlékkonferenciát a névadó gimnázium dísztermében. Ezen a hétvégén a Veritas Történetkutató Intézettől érkeztek vendégek, akik változatos témákban osztották meg gondolataikat a jelenlévőkkel.

A szombati eseményen elsőként Lukács László, a Szilády Áron Társaság elnöke köszöntötte a teremben ülőket, majd Bödecs Pál tiszteletbeli elnök lépett a pulpitusra.

Mint Lukács Lászlótól megtudtuk, igyekeztek most is sokakat érintő témaköröket összeválogatni a rendezvényre.

- Kerek évforduló van most, hiszen arra emlékezünk, hogy a világháború után, 1919-ben jött létre a Tanácsköztársaság. Szinte nincs olyan család, ami a háborúban vagy az azt követő időszakban ne sérült volna valamilyen szinten. Sok dolog van, ami még a mai napig nem tisztázott. Éppen ezért hívtunk ma olyan neves szakembereket, akik olyan információkat tudnak megosztani az itt jelenlévőkkel, amikkel korábban talán még nem találkoztak – mondta el az elnök.

Dr. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója Az őszi rózsától a vörös csillagig címmel tartotta meg előadását. Mint mondta, a múltunk megismeréséhez, a régen történt fontos események emlékezetben tartásához szükség van az ilyen rendezvényekre.

- Nagy szükség van ma Magyarországon az olyan csoportokra, mint amilyen a Szilády Áron Társaság. Ha pedig ezek az emberek szeretnék megismerni településük és környezetük múltját, szükség van arra, hogy a mostanihoz hasonló rendezvényeket szervezzenek. Az ilyesfajta együtt gondolkodás kell ahhoz, hogy érezzük, magyar emberek vagyunk. Mindig azt szoktam mondani, hogy múltunkat minden erényével és hibájával együtt kell vállalnunk – fejtette ki véleményét a főigazgató.

A nap során összesen négy előadást hallgathatott meg a közönség. Egy halasi szakember is közönség elé állt. Palásti Károly Ván Benjámin nyomán Szilády Áron életútját ismertette a forradalmakat is érintve.