Ezüstös gálavacsora (galériával)
Kultúra

Ezüstös gálavacsora (galériával)

A gasztronómia kultúránk része. Becsülni, értékelni kell. Az alkotáshoz itt is kreativitás, művészi hajlam kell, és jó, ha ki van találva, mi kerüljön a tányérra. Paskó Csaba ételei és kompozíciói annyira tetszettek a nemzetközi zsűrinek, hogy kategóriájában ezüstérmet nyert az idei luxembourgi világbajnokságon. Élménybeszámolóját a december 4-i Forrás-Új Tükör Klubban hallgathatták meg az érdeklődők.

A rangos megmérettetésen 54 ország, 70 nemzeti – junior, senior – csapat és 2500 versenyző vett részt. Trendi, menő, nagyon jó menüsort várt el a nemzetközi zsűri. A magyar gasztronómia nagykövete címmel rendelkező Paskó Csaba atya az érdeklődés és a tanulás vágyával beszélgetett szakmabeliekkel a felkészülési időszakban. A kilenc olimpián díjazott Varga Károly volt a mestere, aki trénerként tippeket adott, mivel érdemes megmérettetnie magát.

-Emberek, tanuljátok meg értékelni a Földet, ahol vagytok, elhatároztam, hogy ezt üzenem a világbajnokságon, és így is tettem. Ötfogásos gálamenüt kellett készítenem, plusz étvágycsináló falatkákat. Hangsúlyoztam, hogy magyar ember vagyok magyar színekkel – mondta.  – A vajdasági kecskesajt és a bácskai sült vaj így megjelent – tette hozzá.

A Paskó Csaba számára ezüstérmet hozó menüsor öt fogásból állt. Az első, a hideg előétel a Víz alatti kedvencek fantázianevet kapta. A második, a leves a Zöld elixír volt. Harmadikként meleg előételt tálalt Szárnyasok randevúja néven. Főételként Borókás vadnyúl „duettet” kínált. A desszert Erdők kincsei néven került tányérra és az értékelő bizottság elé.

Az ezüstérmes menü pedig a következő volt:

Hideg Előétel

„VÍZALATTI KEDVENCEK” enyhén füstölt lazac, marinírozott fésűkagyló, garnélás, avokádós, beluga lencsés salátával, citrusos vinegrettel

Leves

ZÖLD „ELIXÍR” mentás cukorborsó, zöldspárga, angolzeller krémleves, ropogós bazsalikomos tempúrában sült vajdasági kecskesajttal

Meleg Előétel

Fiatal fogolymell sous-vide kacsamáj „lepellel”, tárkonyos havasi cseresznye mártással, batáta textúrákkal, rozéboros vadkörte pürével

Főétel

BORÓKÁS VADNYÚL „DUETT” Nyúlgerinc filé baconszalonnában sütve, vargánya gombás nyúlhús krokett, kakukkfüves jus-vel, bácskai sült vajban párolt zsenge zöldségekkel

Desszert

„ERDŐK KINCSEI” Belga csokoládés gesztenyés desszertvarriáció, piros bogyós gyümölcsökkel, „csokisavar” homoktövis fagylalttal, fekete ribizli Cassis mártással

Hideg FINGER-FOOD I.

Libamáj Tokaji Aszu nektárban marinírozva, préselt libahús konfittal, balzsamecetes füge lekvárral, diós bróssal

Hideg FINGER-FOOD II.

Tengeri hal „bonbon” fermentált kapros uborkával, Limette tápióka, tonhal tatár, füstölt lazacpisztráng halmousse, kaviárral, wasabimangós scilis chatney-vel

Meleg FINGER-FOOD I.

Malac szűz sous.vide mangalica „kéregben” mediterrán lecsóval, pirított polentával Dijoni mustáros jus

Meleg FINGER-FOOD II.

Chedar sajtos rókagomba, ropogós, zöldfűszeres brokkoli „mohával”, quinoa magvasmorzsában fritírozva, violetta burgonya pürével, vérnarancsos bébicékla.

A Forrás-Új Tükör Klub december 4-i programján a gasztronómiáé volt a főszerep. A rendezvény a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezésében valósult meg. Paskó Csaba atya luxembourgi világbajnokságról tartott élménybeszámolóját rögzítette a Halas Televízió, és ünnepi műsorában kerül képernyőre a felvétel. További részletek az eseményről a Halasi Tükör december 12-i lapszámában.

Fotók: Anda Péter

Még több cikk

Barangolások (galéria)

Barangolások (galéria)

Farsangi vigasságok

Farsangi vigasságok