Fizika, blues és népi ének
Kultúra

Fizika, blues és népi ének

Mindez jól megfér egymás mellett Vladár Károly életében. A természettudományok iránti vonzalma és a zene szeretete meghatározó jelentőségű számára. Tanár, zenész, lemezgyűjtő ember. Az elmúlt évtizedekről, aktualitásokról és jövőbeni lehetőségekről kérdeztük Vladár Károlyt.

- Mikor és milyen lemezt vettél először?

- Charles Lloyd Forest Flower című albumát. Modern jazz és nagyon jó választás volt első lemeznek. Játszik rajta az akkor még szinte ismeretlen Keith Jarrett.

- Milyen típusú lemezeket gyűjtesz?

- Jazzt, bluest, rockot, népzenét és komolyzenét. Magyar népzenéből van talán a legteljesebb gyűjteményem, bluesból pedig a legtöbb ritka eredeti kiadás.

- Melyek a nagy kedvencek?

- Az egyik Fred McDowell Keep Your Lamp Trimmed And Burning című albuma. Egy kis független kiadó, az Arhoolie adta ki a hatvanas években. Ez a másik a Syrius együttestől Az ördög álarcosbálja, a legjobb magyar rocklemez.

- Hogyan viseled a karantén időszakát?

- Tanítok népi éneket délutáni foglalkozásokon a református iskolában és a gimnáziumban.

- Hogyan állsz a fellépésekkel?

- Nyáron Kiskunhalason, a Pillében léptem fel a Swing Angels énekegyüttessel. Volt koncertünk a Lyra együttessel és saját blues zenekarommal, a Moonshiners-szel.

- Vannak koncerttervek?

- Senki nem tudja, mikor lesz vége a karanténnak. Ha majd lehet, az ír kocsmában összejövünk megint egy vasárnap délután.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap február 17-i számában olvashatják.