Fókuszban a csillagászat
Kultúra

Fókuszban a csillagászat

A jövő héten négy napon át – hétfőtől csütörtökig – a természettudományé a főszerep esténként a városi könyvtárban. Szó lesz többek között az űrkutatásról, csillagközi porszemcsékről, kozmikus katasztrófákról és a kozmikus iránytűről a Tejútrendszerben.

A Martonosi Pál Városi Könyvtár ad otthont október 12-től 15-ig az XLV. Kiskunhalasi Csillagászati Napoknak. A programot a Kiskunhalasi Csillagászati Egyesület rendezi. A rendezvény koordinátora Balogh István főszervező.

Dr. Kiss László, az MITA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója október 12-én az űrkutatás új távlatairól beszél a marsi kolóniáktól a kisbolygók bányászatáig.

A csillagok gyermekei vagyunk? Avagy honnan származnak a kémiai elemek és a csillagközi porszemcsék? – ezekre a kérdésekre válaszol dr. Szalai Tamás csillagász, az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékéről október 13-án.

Dr. Tóth Imre tudományos tanácsadó a CSFK Csillagászati Intézet képviseletében október 14-én tart előadást Kozmikus katasztrófák a Föld történetében címmel.

Kozmikus iránytű – Avagy merre induljon, aki új otthont akar találni a Tejútrendszerben? – ez lesz a kérdés október 15-én. A témával dr. Hegedűs Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumát képviselő docens foglalkozik.

Mind a négy előadás 18 órakor kezdődik a helyi tékában.