Fókuszban a történelem
Kultúra

Fókuszban a történelem

A Katolikus iskolák XV. országos történelemversenyének döntőjét Kiskunhalason tartották. A rendezvénynek a Thorma János Múzeum Galériája adott otthont május 18-án. A megmérettetésen 11 csapat és 44 diák vett részt.

A XV. Takáts Sándor történelemverseny szombaton volt. A program délelőtt 10 órakor indult az ünnepélyes megnyitóval. A jelenlevőket a szervezők képviseletében Tyavoda Julianna tanárnő köszöntötte. A verseny témájául az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit választották az évforduló kapcsán. A feladatok a 170 évvel ezelőtt történtekre fókuszáltak.

Dózsáné Mohos Mónika igazgató beszédében úgy fogalmazott, fontos, hogy a gyerekek gyarapítsák történelmi ismereteiket. A Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda ezzel a rendezvénnyel is hozzájárul ahhoz, hogy a tanulók szélesebb látókörrel rendelkezzenek. Az intézményvezető hozzátette, ez a program a kompetenciafejlődést is segíti a diákoknál. A történelemversenyen 11 négyfős csapat vett részt. A kiskunhalasi csapatot Buknicz Kata, Madaras Ádám, Simon Noémi és Vecsernyés Amina alkotta. A versenyre Tyavoda Julianna tanárnő készítette fel őket.

A zsűri elnökeként Dr. habil. Zakar Pétert, az SZTE rektorhelyettesét köszöntötték városunkban. Munkáját Palásti Károly középiskolai tanár és Szakál Aurél múzeumigazgató segítette.

Az Érseki Hivatalt Fülöp Ernő irodaigazgató képviselte a versenyen. Rámutatott, a megmérettetés témája alapján is telitalálat volt helyszínként a Thorma János Múzeum.

A rendezvényről további részleteket a Halasi Tükör hetilapban lehet majd olvasni.