Fókuszban az Apollo-program
Kultúra

Fókuszban az Apollo-program

A Kiskunhalasi Csillagászati Egyesület immár 43. alkalommal szervezte meg a helyi csillagászati napokat. A Martonosi Pál Városi Könyvtár adott otthont október 8-tól 11-ig a programsorozatnak. A zárónapon dr. Almár Iván, az MTA professzora tartott előadást. Beszélt arról, hogy 50 éve jutottunk el a Holdig, és kitért arra is, hogy 1972 óta miért nincs előrelépés. A közönséget dr. Bognárné Nagy Éva önkormányzati képviselő köszöntötte. 

Az Apollo-program 1968. október 11-én vette kezdetét, és az első három Apollo-űrhajós akkor még Föld körüli pályára állt. Ez volt az Apollo 7 – mondta dr. Almár Iván. - Ezt követte még abban az évben, karácsony táján a Hold megkerülése. A Holdra szállás ’69 július 20-án volt. Jövőre lesz 50 éve.  

- Az előadása témája: Ötven éve jutottunk el a Holdig – 1972 óta miért nincs előrelépés? Mi volt a legfőbb oka, hogy az emberes repülések a Holdra abbamaradtak? 

- Politikai döntés volt az, hogy legyen. Mögötte az amerikai-szovjet űrverseny volt egyértelműen. Az Apollo 8 repülése után már nyilvánvaló volt, hogy az oroszok nem fogják ezt tudni megelőzni. Az utána következő időszakban ugyan az amerikaiak még többször jártak a Holdnál és a Holdon, de a szovjet vezetés akkor belátta, hogy ez nem sikerült. A politikai döntés az volt, hogy tovább nem… Elég magas költségei vannak egy ilyen útnak.  Az is közrejátszott a döntésben, hogy közben másra kellett a pénz. 

Még több cikk

Fókuszban a történelem

Fókuszban a történelem

50 éve alakult a FORRÁS

50 éve alakult a FORRÁS