Folkest a Rézhúros Bandával
Kultúra

Folkest a Rézhúros Bandával

Igazi, hamisítatlan, minőségi népzene és néptánc várt mindazokra, akik szombaton este ellátogattak a Közösségek Házába. A Halasi Média és Kultúra Kft. által szervezett Folkest sorozat újabb állomásán a középpontban az üllési Rézhúros Banda állt. Persze a daltanulás és a táncház sem maradhatott el.

A szombati programon Vadkerti Mónika szervező köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy a közönség egyre szélesebb körből érkezik ezekre az alkalmakra.

- A programsorozat most már öt éve várja a népzene iránt érdeklődőket. 2015-ben kísérleti jelleggel indítottuk el ezt az egészet, de már az első rendezvény sikere után tudtuk, hogy kell lennie folytatásnak. Most itt tartunk, ez már a tizenhetedik Folkest Kiskunhalason. Annak idején a Rézhúros Bandával nyitottuk a fellépők sorát, így ezt a jubileumi ötödik esztendőt is velük kezdjük. Az ünneplés egész éven át tart, még három koncerttel várjuk a közönséget, novemberben pedig jön a huszadik Folkest – árulta el Vadkerti Mónika.

A Rézhúros Banda már több mint tíz éve járja az országot ezzel a felállással. Sikerül titka az, hogy mindannyian rajongnak a népzenéért, ez pedig koncertjeiken is maximálisan érződik.

- Üllésen nagy hagyománya van a népzenei oktatásnak. Én a mai napig foglalkozom fiatalok képzésével, igyekszem megfelelő utánpótlást képezni. Én koromból adódóan nagyjából két generációval vagyok idősebb zenésztársaimnál, azonban ebből semmit nem veszünk észre. A népzene a mi közös nyelvünk, ezen keresztül kívánunk elérni a közönséghez is. Ma este egy színes összeállítással készültünk, a táncházat pedig különösen várjuk, hisz annak itt, Halason mindig remek hangulata van – nyilatkozta Bittó Nándor prímás.

A zenekar énekesnője elárulta, véleménye szerint milyen a zenekari morál és, hogy milyen céllal lépnek színpadra fellépéseiken.

- Ha röviden kellene bemutatnom, milyenek vagyunk, azt mondanám, hogy vadak és hedonisták. És bármilyen meglepő is ilyet mondani egy népzenét játszó csapatra, azt hiszem, ez jól érezhető a koncertjeinken is. Igyekszünk minden alkalommal remek hangulatot teremteni. Minden koncert más és más, a cél azonban mindig az, hogy éppen olyan remekül sikerüljön kifelé minden, mint ahogyan mi azt belülről elképzeljük. Nagyon szeretem ezeket a srácokat, imádok együtt lenni velük a színpadon – fejtette ki Borda Blanka.

Az est során többször is színpadra álltak a Folkesték állandó táncosai: Bischoff Ádám és Dóka Zsuzsanna, valamint Kothencz Gábor és Tóth Gvendolin, akik a Kiskun Táncegyüttes tagjai.

A bő hatvanperces koncert fináléjában jött az elmaradhatatlan daltanulás. A közönség már előzetesen megkapta a lapot, amin a dalszöveg volt található, ezt olvasva bárki bekapcsolódhatott a közös mókába.

A program egészen hajnalig tartó táncházzal zárult, amihez természetesen szintén a Rézhúros Banda húzta a talpalávalót.

Még több cikk

Egymásra figyelnek

Egymásra figyelnek

Minden évben Halason

Minden évben Halason