Folyók gyermeke – A Kiskunság (galéria)
Kultúra

Folyók gyermeke – A Kiskunság (galéria)

Fotókiállításnak ad otthont a Thorma János Múzeum Folyók gyermeke – A Kiskunság címmel. A kiskunhalasi időszaki tárlat nagy attrakció. A bemutatott képek készítője Daróczi Csaba, Az év természetfotósa. A rendezvényt január 10-én dr. Molnár Gyula természetfotós, ökológus, zenész nyitotta meg, és működött közre klarinéton. Az esemény keretében vetítettképes előadásra is sor került. Daróczi Csaba mottója: „Ha nincs szerencséd, légy kreatív!” 

Daróczi Csaba tavaly és azt megelőzően már többször is elnyerte Az év természetfotósa kitüntető címet és a Varázslatos Magyarország fődíját. Európában szinte az összes rangos pályázaton volt már első díjas/fődíjas.  Egyéb díjai a világ minden részéről 100 fölött vannak. A naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének tagja.
Jelenleg Soltvadkerten él és dolgozik. A fényképezést szegedi főiskolás évei alatt szerette meg. Úgy fogalmazott, a fotózás alapjait szinte teljesen magától sajátította el, bár tapasztaltabb barátai sokat segítettek neki ebben.

- A fényképezés számomra az önmegvalósítás eszköze, minden kattintást úgy igyekszem elkövetni, hogy az valamivel mindig többet nyújtson a néző számára a megszokott látványnál. Kezdetekben a természetfotózás töltötte ki tevékenységem egészét, de mára a képalkotás más területeire is elkalandoztam, sőt a diaporámák készítése az egyik kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik. A fényképezés szinte átalakította az egész életem, életformámmá vált. Más szemmel nézem a világot is, mióta a keresőt a szemem elé emeltem – tudtuk meg. 

A rendezvényt Molnár Gyula nyitotta meg. A Molnár Dixieland Band vezetője ezúttal természetfotósként, ökológusként és zenészként volt jelen a programon. Klarinétjátékával is gazdagította a jeles eseményt beszéde mellett. - Csabával nagyon régóta ismerjük egymást. Azt gondolom, a szegedi évek számára is fontosak voltak. Belecsöppent egy olyan klub életébe, mely segítette a természetfotózást – mondta. – Büszkék vagyunk továbbá, hogy a naturArt a mai napig jól működik, és az ország határain túl is jól ismerik. Én magam is autodidakta módon képeztem magam, szerintem Csaba is így csinálta. Jó megfigyelőképesség, kitartás, az állatok és növények szeretete és ismerete szükséges a természetfotózáshoz. A fortélyokat pedig a nagy tanítómesterektől lehet ellesni – tette hozzá. 

Molnár Gyula szólt arról is, a természetfotós feladata, hogy a megörökített képek által a természetet másokkal is megismertesse, megkedveltesse. Daróczi Csaba vetítettképes előadása alkalmával többek között arról beszélt, hogyan lehet jó képeket csinálni úgy, hogy a feltételek nem mindig adottak hozzá. - Nagyon fontos a szerencse és a kreativitás. Minden képnek kell, hogy legyen szerencsefaktora. A természetfotóhoz minél többet kint kell lenni a szabadban. Annál nagyobb az esély a jó képre – tudtuk meg.