Forrás 50
Kultúra

Forrás 50

Idén 50 éves a Forrás irodalmi folyóirat. Ehhez kapcsolódott témájában a 46 esztendős kiskunhalasi Forrás-klub május 22-i rendezvénye a Közösségek Házában. Az estet a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte.

A program résztvevői nagy történelmi időszakot idéztek vissza abból az alkalomból, hogy ebben az évben 50 éves a Forrás szépirodalmi, szociográfiai és művészeti folyóirat. A lap márciusi száma összefoglaló, visszatekintés volt az ünnep kapcsán.

A vendégeket Király Gábor köszöntötte a szervező cég képviseletében. A kiskunhalasi rendezvény video-bejátszással indult. A kivetítőn Hatvani Zoltán előadóművészt lehetett látni. Buda Ferenc Himnusz haza című versét mondta. A folytatásban az 1976-ban alakult Lyra együttes zenélt élőben.

- Csodálatos korszakunk volt. Nagyon élveztük az újabbnál újabb versek megzenésítését. Tizenketten fordultak meg 42 év alatt a Lyrában – tudtuk meg Csorvási Zoltán zenekarvezetőtől.

A jubileumi esten Bikfalvy Anna vezette a beszélgetést. Alapító tagként rámutatott, a Forrás Kiskunhalason ifjúsági klubként indult anno. A névadó kecskeméti folyóiratot arculata országos jelentőségűvé tette. Sajátos hangot képviselt az irodalmi, művészeti palettán. Buda Ferenc emblematikus alakja a lapnak. A Kossuth-díjas költő, műfordító, a Nemzet Művésze fiával, a Tinódi-díjas énekmondóval, Ádámmal látogatott el városunkba. Buda Ferenc hangsúlyozta, a jelenlegi munkatársaknak köszönhető, hogy az 50 évvel ezelőtt indult folyóirat a jelen korban is megjelenik.

- Az első szerkesztőség Varga Miska óriási méretű aktatáskája volt. Gyüttmentek voltak a folyóirat körül forgolódó atyámfiai – mondta. – Kecskemét befogadó város volt. Kötelességemnek tartom hangsúlyozni, hogy a szocializmust építő országban, sivatagban azért volt oázis. Sok minden függött a helyi hatalmasság szellemi kapacitásától és jó indulatától. Kecskemét a szerencse fia volt. Csak a dolgunkat kellett tenni, többet nem nagyon. A Forrás névadója Madarász Laci bácsi volt. Az akkori tanácselnök is mellénk állt. Védte az írókat. Nehéz helyzetben összefogtak az emberek. A mostani főszerkesztő Füzi László okos, tehetséges ember. Rendkívül munkaszerető, nyilván gyerekkorában erre nevelődött Petőházán. Minőségérzéke, kitartása van. A lap jó kapcsolatot ápol erdélyiekkel, vajdaságiakkal. Közösségként működik az írótársadalom.

Buda Ferenc az utánpótlás kapcsán azt mondta, hogy most van, és reméli, lesz.