Forrás 50
Kultúra

Forrás 50

Idén 50 éves a Forrás irodalmi folyóirat. Ehhez kapcsolódott témájában a 46 esztendős kiskunhalasi Forrás-klub május 22-i rendezvénye a Közösségek Házában. Az estet a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte.

A program résztvevői nagy történelmi időszakot idéztek vissza abból az alkalomból, hogy ebben az évben 50 éves a Forrás szépirodalmi, szociográfiai és művészeti folyóirat. A lap márciusi száma összefoglaló, visszatekintés volt az ünnep kapcsán.

A vendégeket Király Gábor köszöntötte a szervező cég képviseletében. A kiskunhalasi rendezvény video-bejátszással indult. A kivetítőn Hatvani Zoltán előadóművészt lehetett látni. Buda Ferenc Himnusz haza című versét mondta. A folytatásban az 1976-ban alakult Lyra együttes zenélt élőben.

- Csodálatos korszakunk volt. Nagyon élveztük az újabbnál újabb versek megzenésítését. Tizenketten fordultak meg 42 év alatt a Lyrában – tudtuk meg Csorvási Zoltán zenekarvezetőtől.

A jubileumi esten Bikfalvy Anna vezette a beszélgetést. Alapító tagként rámutatott, a Forrás Kiskunhalason ifjúsági klubként indult anno. A névadó kecskeméti folyóiratot arculata országos jelentőségűvé tette. Sajátos hangot képviselt az irodalmi, művészeti palettán. Buda Ferenc emblematikus alakja a lapnak. A Kossuth-díjas költő, műfordító, a Nemzet Művésze fiával, a Tinódi-díjas énekmondóval, Ádámmal látogatott el városunkba. Buda Ferenc hangsúlyozta, a jelenlegi munkatársaknak köszönhető, hogy az 50 évvel ezelőtt indult folyóirat a jelen korban is megjelenik.

- Az első szerkesztőség Varga Miska óriási méretű aktatáskája volt. Gyüttmentek voltak a folyóirat körül forgolódó atyámfiai – mondta. – Kecskemét befogadó város volt. Kötelességemnek tartom hangsúlyozni, hogy a szocializmust építő országban, sivatagban azért volt oázis. Sok minden függött a helyi hatalmasság szellemi kapacitásától és jó indulatától. Kecskemét a szerencse fia volt. Csak a dolgunkat kellett tenni, többet nem nagyon. A Forrás névadója Madarász Laci bácsi volt. Az akkori tanácselnök is mellénk állt. Védte az írókat. Nehéz helyzetben összefogtak az emberek. A mostani főszerkesztő Füzi László okos, tehetséges ember. Rendkívül munkaszerető, nyilván gyerekkorában erre nevelődött Petőházán. Minőségérzéke, kitartása van. A lap jó kapcsolatot ápol erdélyiekkel, vajdaságiakkal. Közösségként működik az írótársadalom.

Buda Ferenc az utánpótlás kapcsán azt mondta, hogy most van, és reméli, lesz.

Még több cikk

Dallista augusztus 11.

Dallista augusztus 11.

Új korszak kezdete

Új korszak kezdete

A tollam dala

A tollam dala