(►) Generációk szavaltak (galéria)
Kultúra

(►) Generációk szavaltak (galéria)

József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját. A Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziuma, a Központi Általános Iskolája, a Gólyafészek Óvoda és a Felsővárosi Óvoda először szervezte meg együtt a szerzők és verseik előtt tisztelgő ünnepi programját. Generációk szavaltak együtt szerda reggel 8 órától a város főterén.

„A vers az, amit mondani kell” – tudjuk Kányádi Sándortól. Ezért voltak ott mindannyian a rendezvény résztvevői. Óvodások, alsó és felső tagozatosok, középiskolások és felnőttek szavaltak közösen. Palásti Károly gimnáziumi tanár, főszervező évek óta rejtegetett álma valósult meg ezzel, minden irodalomkedvelő korosztályt lefedve.

- Az volt a cél, hogy óvodástól a felnőttig mindenki szavaljon. Jó dolgom volt, mert jó szövetségesekre találtam. Bízom a folytatásban – mondta az ötletgazda a Halasmédia érdeklődésére.

Természetesen a József Attila Irodalmi Kör is ünnepli a költészet napját. A kiskunhalasi csoport idén szintén újszerű kezdeményezést valósít meg.

- Ünnepelünk mind a tizennyolcan egymásra figyelve, egymásra gondolva, egymásnak örömet szerezve. Délelőtt 10 órakor elindítom a láncot: felhívok valakit, elmondom neki a kedvenc versemet. Ő pedig szintén felhív valakit, akinek ő is elmondja a legkedvesebb költeményét és így tovább, míg mindenki nem kapott valakitől és nem adott valakinek egy vers-ajándékot. Aki várja a verset, nem tudja, ki hívja majd, ez meglepetés. Csak azt tudja, ő kit fog felhívni. Nemcsak egymást hívjuk, hanem mindenki vállalta, hogy egy külsős embert is, hogy neki is örömet szerezzen. Csodálatos, hogy mindenki első szóra benne volt a „buliban”, senki nem keresett kifogásokat. Össze tudtuk egyeztetni ennyien az időpontokat. Tudom, hiszem: sikerülni fog. Gyermeki örömmel fogadták az ötletet és mindegy, hogy hetedikes fiú vagy 79 éves dédnagymama volt az illető. Igen, kellenek a jó versek, kellenek a szép szavak – fogalmazott Sári Katalin, a József Attila Irodalmi Kör vezetője.

A nap folyamán a város iskolái is ünneplik a költészet napját intézményen belül. A következő közönség előtt nyitott program a Martonosi Pál Városi Könyvtárban lesz április 11-én 18 órakor. „Amikor verset ír az ember…” címmel a Rímdúdolók formáció lép fel Palásti Károly és Vladár Károly közreműködésével. A zenés irodalmi estre a belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Fotók: Anda Péter

Még több cikk

Átjárók

Átjárók

Hozzászólás (0)