Gyilkos irodák
Kultúra

Gyilkos irodák

Ezzel a címmel jelent meg Veszprémy László Bernát kötete, mely a kritikusok, az olvasók, de még a különböző politikai pártok körében is egyöntetű elismerésben részesült az elmúlt hónapokban. A kötetet a Martonosi Pál Városi Könyvtárban ismerhette meg a halasi közönség.

- A könyvem elsősorban a magyar közigazgatás helyzetéről szól a német megszállás ideje alatt. Annak jártam utána, mi történt, miután 1944. március 14-én a náci Németország katonái megszállták az országot. A kiadvány megírását többéves levéltári kutatás előzte meg. Ami külön értéket jelenthet a könyvben, hogy külföldi levéltárak anyagaiból is sokat merítettem – árulta el a szerző.

A könyvbemutató egyik moderátora dr. Téglás Péter volt. Azt mondja, rengeteg olyan információt talált a kötetben, amik nagyon elgondolkodtatták.

- A Holocaust témakörével már sokan sokféleképpen foglalkoztak. Azonban ez a könyv abszolút hiánypótló volt, hiszen a magyar közigazgatás helyzetéről szól a német megszállás ideje alatt eddig szinte semmit nem tudhattunk. Több megdöbbentő dologról is olvashat az, aki végigolvassa a kötetet – mondta Téglás Péter.

A programot szervező Pásztortűz Egyesület vezetője szerint is egy hiánypótló kötet jelent meg a fiatal szerző által.

- Nem volt még előadásainkon téma az 1944-es időszak, most azonban időszerű volt, hogy foglalkozzunk ezzel az időszakkal is. Természetesen az év hátralévő részében is készülünk hasonlóan érdekes témákkal, sok programunk lesz – nyilatkozta Végső István.

Még több cikk

Dallista július 19.

Dallista július 19.

Kór- és kordokumentum

Kór- és kordokumentum