Haikuk estje
Kultúra

Haikuk estje

Haiku Halasról. Haiku Nagyváradról. Haiku magyarul. Haiku angolul. Haiku a Távol-Keletről. Haiku nyugatról. Bőséges volt a kínálat Lucskai Vincze estjén a Közösségek Házában. A műveket Kalmár Zsuzsa és Mezei Zoltán adta elő. A beszélgetést Hegedűs Katalin vezette.

Folytatódott a Forrás-Új Tükör Klub sorozata a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezésében. A legutóbbi alkalomra április 16-án került sor a Közösségek Házában, ahol Király Gábor, a program házigazdája köszöntötte Lucskai Vinczét. Haikuiról és hosszabb lélegzetű költeményeiről Hegedűs Katalin, a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium magyar-történelem szakos tanára beszélgetett vele. A haiku régi japán műfaj, 17 szótagú, háromsoros vers. Magyarországon a Nyugat folyóiratban jelentek meg először ilyen művek.

- A szabad költészet ragadott meg. Az alliterációk, a metaforák világa szippantott magába. Megpróbálom 17 szótagba foglalni azt, amiről úgy gondolom, hogy a végeredmény haiku lesz. A haiku szerelmese lettem, de a nyugati, korcsosított változatát elutasítom. Egy távol-keleti és a nyugati között óriási különbség van. Én ragaszkodom a klasszikus íráshoz. Azt, hogy mennyire sikerül, majd az idő eldönti – mondta. – A haiku több mint egy versforma. Önálló műfaj. A természet ábrázolásán keresztül mély lélektani tartalmat is hoz – tette hozzá Vincze.

Haikuit, verseit a Szabadkai Népszínház művészei, Kalmár Zsuzsa és Mezei Zoltán olvasták fel. A rendezvényről bővebben olvashatnak az április 24-i Halasi Tükörben.