Halasi művészek felajánlása az állatvédelemért
Kultúra

Halasi művészek felajánlása az állatvédelemért

Jótékonysági kiállítást és vásárt rendezett a Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület a gazdátlan és bántalmazott állatok javára. Az Állatok Világnapja alkalmából szervezett eseményre közel húsz kiskunhalasi művész ajánlott fel egy-egy képzőművészeti alkotását.  

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. A Ferences rendet alapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük. Már a XIII. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretni kell, legyen az élő vagy élettelen.
 
– Fontos azonban, hogy nem csak ezen az egyetlen napon figyeljünk oda az állatokra, hanem az év minden napján – hangsúlyozta megnyitó beszédében Aradszky Lászlóné önkormányzati képviselő, a halasi állatvédő szervezet vezetőségi tagja.Kiskunhalason is nagyon sok hanyagul tartott haszonállat és házi kedvenc van, ráadásul még több kóbor kutya, macska él a közterületeken.
 
A Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület aktivistái és az őket segítő befogadó családok odafigyelnek a városban és a környező településeken, a segítségre szoruló állatokra. Évente legalább száz kisállatnak találnak új gazdát, de több tucatra tehető azon, főként kutyák és macskák száma is, amelyeket az éhhaláltól, vagy valamilyen bántalmazás miatt mentenek meg. Mindemellett ismeretterjesztő órákat tartanak az iskolákban, a városi rendezvényeken rendszeresen népszerűsítik a felelős állattartást, és az állatvédelem fontosságára is felhívják a figyelmet.
 
{phocadownload view=youtube|url=http://www.youtube.com/watch?v=pyZ1b-q1uyM} 

Támogatókat keresnek, országos és helyi pályázatokon vesznek részt, de ha kell hulladékpapírt és egyéb újrahasznosítható dolgokat is, gyűjtenek, hogy fedezetet biztosítsanak állatvédő munkájukhoz. Ennek egyik állomása a Kiskunhalasi Művelődési Központban csütörtökön  nyílt jótékonysági kiállítás és vásár is. 
 
Közel húsz halasi képzőművész ajánlotta fel egy-egy alkotását, amelyek a helyszínen megvásárolhatók. A bevétel teljes összegét a mentésre szoruló állatok gyógyítására és ellátására fordítja a Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület.
 
Kép, szöveg: Pozsgai Ákos
 
{phocagallery view=category|categoryid=1082|limitstart=0|limitcount=0}