Halasi tudományünnep
Kultúra

Halasi tudományünnep

Ismeretterjesztő program helyszíne volt a helyi téka. A Martonosi Pál Városi Könyvtár november 6-án este tartotta a magyar tudomány ünnepe alkalmából tudományos fórumát. A kiskunhalasi ülés résztvevőit Erhardt Györgyi igazgató köszöntötte. A megnyitón Dr. Skribanek Zoltán önkormányzati képviselő mondott beszédet. Mesékkel a gyógyításban címmel Csóka Judit klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus tartott előadást. Steigervald Krisztián generációkutató témája pedig a Gyereknevelés a 21. században volt.

A házigazda intézmény nevében Tóthné Felföldi Zsuzsanna lépett először közönség elé. A könyvtár igazgatóhelyettese konferálta a rendezvényt, és szólította mikrofonhoz a szereplőket. Elsőként Erhardt Györgyi igazgató köszöntötte a megjelenteket.

- A kutatási eredmények lehetnek azok a kövek, amelyekből lépcsőt építhetünk, és a tudományokat jobban megismerhetjük. Célunk ezek eljuttatása az emberekhez, főként a fiatalokhoz – mondta.

Dr. Skribanek Zoltán önkormányzati képviselő beszéde nyitotta meg a magyar tudomány ünnepi ülést. Az ünnepről és a paradigmaváltásról beszélt. A tudomány érdekességeit ismertette orvosi és egyéb területek vonatkozásában.

- A magyar tudományos életre vagyunk büszkék ezen a napon, és a tudósokat ünnepeljük – fogalmazott. – A paradigmaváltás számomra azt jelenti, hogy próbálunk új válaszokat adni. Az elmúlt időben nagyon sok tudományos anyagot olvastam. Az én területemen, az orvostudományban gyors a fejlődés. Olyan betegségek meggyógyítására van mód, ami korábban elképzelhetetlen volt – tette hozzá.

Csóka Judit meseterápiás foglalkozásokon rendszeresen megtapasztalja a mesék gyógyító, vigasztaló, bátorító hatását. Számos területen próbálta megtapasztalni, hogyan működik a mese.

- Szerintem mindenütt jó hatása van. Az a cél, hogy a mesék segítsenek élethelyzetekben. Amikor betegek vagyunk, amikor veszteség ér bennünket, úgy tűnik, a mesék mindenféle problémára tudnak megoldást. Előfordul, az hiányzik az életünkből, hogy szemtől szemben beszélgessünk. Erre is jó a mese.

A gyereknevelésről a 21. században Steigervald Krisztián tartott előadást. A generációkutató rámutatott, az emberek nem egyformák. Az egyes nemzedékeknél csak az alapélmények hasonlók.

- Ma már digitális családok vannak. Digitális nagymama, nagypapa, anyuka, apuka. Csak épp nincs KRESZ ahhoz, hogyan tartsuk kordában a gyerekeket. Apukaként én érzelmileg is nagyon mélyen részt akarok venni a gyereknevelésben – fogalmazott. - Abból, hogy mi adott korban nőttünk fel, nem következik, hogy annak igazságai érvényesek a mi gyerekeinkre. Ők más igazságokat, kapaszkodókat kapnak az élettől.