Halason népszerűsítette az olvasást Szabados Ágnes
Kultúra

Halason népszerűsítette az olvasást Szabados Ágnes

Szabados Ágnes, az RTL Klub népszerű híradósa volt a vendége a Martonosi Pál Városi Könyvtárnak kedden este. A kiskunhalasi születésű médiaszemélyiség három évvel ezelőtt indította el a „Nincs időm olvasni” kihívást, amihez azóta már több mint 15.000 ember csatlakozott országszerte. A városunkban tartott közönségtalálkozón mesélt többek között arról, melyik könyv volt, ami miatt megszerette az olvasást, és hogy mit szeretne elérni kezdeményezésével.

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy színültig megtelt érdeklődőkkel a Martonosi Pál Városi Könyvtár. Az olvasóteremtől egészen a bejáratig ültek vendégek, akik mind Szabados Ágnessel szerettek volna találkozni. Az est főszereplőjével egykori bibós osztályfőnöke, Palásti Károly beszélgetett.

A beszélgetés során előkerültek régi történetek és Ági felidézte azt is, melyik volt az a könyvsorozat, aminek kapcsán rákapott az „olvasás ízére”.

- Én határozottan a Harry Potter generációhoz tartozom. Korábban is olvastam, de nem rendszeresen, a kötelező olvasmányok pedig pláne nem voltak a kedvenceim. Aztán jöttek a Harry Potter könyvek, és rácsodálkoztam, hogy az olvasáson keresztül el lehet jutni egészen fantasztikus világokba. Három éve indítottam el a „Nincs időm olvasni” kihívást. Azt gondoltam, ha 3-4 ember véleményét megváltoztatom az olvasással kapcsolatban, már megéri. Jelenleg több mint 15.400 tagja van az egyre bővülő csoportnak – árulta el Ági.

Zenei produkciókból sem volt hiány, hiszen Gusztos Enid és Gusztos Károly több alkalommal is színesítette a beszélgetést egy-egy, a témához kapcsolódó dallal.

Szabados Ágnes szerint muszáj időt szakítani azokra a dolgokra, amiket igazán szeret az ember. A kifogások helyett megoldásokat kell keresni.

- Mindig határozzuk meg, hogy mikor is van a mi igazi olvasásidőnk. Sokan azt hozzák fel kifogásnak, hogy este, elalvás előtt már nem tudnak olvasni, mert hamar elalszanak. Ezen nem kell meglepődni, éppen így vagyok ezzel én is. Három-négy oldal után elalszom, éppen ezért soha nem későn este kezdek neki olvasni. Az én olvasásidőm reggel van. Van, hogy felkelek félórával hamarabb, hogy legyen 30 percem, amikor nyugalomban vagyok, olvasok, közben kávézom, és még véletlenül sem nyúlok a telefonomhoz. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen én tudok olvasni akár 4-5 perceket is, de sokan vannak, akik csak akkor kezdenek neki, ha bekuckózva, egy kényelmes fotelben el tudnak tölteni 1-2 órát – mesélte a kihívás kapcsán Szabados Ágnes.

A program végén dedikálásra és közös fotók elkészítésére is lehetőség nyílt. Az Ágnessel készült interjút a Kultúrkép magazin egy későbbi adásában láthatják majd a nézők.