Halasról származom
Kultúra

Halasról származom

Akármerre is jár, mindig kiskunhalasinak tartja magát. Ez is indokolta, hogy a Forrás-Új Tükör Klub Halasról származom című sorozatának vendége legyen a Közösségek Házában. Kardos Zsolttal – aki vegyész és zenész – Király Gábor beszélgetett. A programot a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte.

- Kiskunhalasra számomra is nagy örömmel térek vissza, ha csak tehetem. Tizennyolc évet töltöttem a városban, és éppen ennyi idő telt el azóta, amióta a tanulmányaim, majd a munkáim elszólítottak innen – mondta Kardos Zsolt. - Amikor az emberek megtudják, hogy én vegyész-zenész vagyok, nem is értik. A kiskunhalasiak nagy része pedig nem is tudja, hogy a harmonika mellett nekem polgári foglalkozásom is van. A harmonikázást ’91-ben kezdtem, mostanában hobbiként űzöm. Tanulmányaim miatt sohasem volt olyan döntésem, hogy én a harmonikázást feladnám. Egyszer négy hónap kimaradt, de visszatértem hozzá. Ez a hangszer rendkívül érzékeny. Nagyon emberközeli, mert magunkon, a testünkön viseljük. Érezzük a rezdüléseit. Minimum 400 síp van benne, bár nem látszik. A síp hosszúsága adja a hangmagasságot – avatta be a közönséget a részletekbe Kardos Zsolt. – Bonyolult hangszer, 120 gomb van rajta, mégis felhasználóbarát a kiépítettsége – tette hozzá.

Kardos Zsolt szerint a harmonika konzerválja az előadót. A napokban találkozott Tabányi Mihállyal, aki 97 éves és a harmonika királya.

Zsolt hangszere 12 és fél kilogramm, de van ennél könnyebb és nehezebb is a harmonikák között. A halasi zenész mostanában ötleteket gyűjt. A Közösségek Háza június 26-i beszélgetős-muzsikálós estjére is hozott ebből. Többek között előadott egy 1931-es dalt Csak egy kislány van a világon címmel. Egy meglepetés produkció is elhangzott. Zsolt párjával, Básits Branka énekművésszel adta elő Edith Piaf Padam, Padam című slágerét.

Fotók: Anda Péter