Hanuka, a felavatás, a fény ünnepe
Kultúra

Hanuka, a felavatás, a fény ünnepe

A hanuka (fény) ünnepét köszöntötték a halasi izraelita hitközség tagjai a közösségi házukban. A hanuka a hittörténet szerint annak az időszaknak állít emléket, amikor zsidó szabadságharcosok szembeszálltak üldözőikkel, és szentélyüket visszafoglalták, megtisztították, majd újraszentelték. Szerettek volna a menóra mécseseiben újból fényt gyújtani, ehhez csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, amely azonban isteni csoda folytán nyolc napon át égett.  

A hanuka a fények, illetve a szentély újjáavatásának ünnepe, és semmi köze karácsonyhoz. Az utóbbi a keresztény vallás egyik nagy ünnepe, míg a hanuka a zsidó ünnepek közül a kevésbé jelentősek közé tartozik. Sokan úgy gondolják, a két ünnepnek van egymáshoz köze, mivel nagyon közel vannak egymáshoz és ilyenkor az emberek hajlamosak azonosítani a két ünnepet. Hasonlóság még a kettő között, hogy mind a két ünnepkor a gyerekek ajándékokat kapnak – magyarázta lapunknak Ritter Nándorné vallástanár, aki előtt nem ismeretlen az új keletű a hanukarácsony elnevezés sem, amely a zsidó-keresztény vegyes házasságoknál szokás, ahol megtartják mindkét vallási ünnepet.

Ennek emlékére a hanuka első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és olyan helyre teszik őket, ahol hirdethetik az isteni csodát. A gyertyatartót, amelybe a gyertyákat helyezik, hanukijának hívják.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1168|limitstart=0|limitcount=0}