Hatalmas Halasi Est (galériával)
Kultúra

Hatalmas Halasi Est (galériával)

Nagy érdeklődés mellett zajlott le péntek este a Közösségek Házában az először megrendezett, a halasi hagyományokat komplex módon bemutató rendezvény. A Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében megvalósult program a helyi értékek, és szokások bemutatása mellett gasztro-kulturális élménnyel is kecsegtetett.

Már a kezdés előtt félórával megtelt a nagyterem jó része. Végső István helytörténész régi halasi emberekkel kapcsolatos egyedi hangvételű előadásával indult az est. Majd a Szilaj Citerazenekar teremtett fergeteges hangulatot dalcsokraival.

Csordás Katalin hétköznapi és ünnepi helyi népviseleteket mutatott be a Kiskun Táncegyüttes tagjainak segítségével. S ha már a színpadon voltak, akkor a néptáncosok dél-alföldi táncokkal szórakoztatták a közönséget. A pásztorok ruházatáról - a kunkalaptól a szűrön és subán át a bőgatyáig - Sz. Kovács Tibor hagyományőrző beszélt az egybegyűlteknek.


Az igazi magyar parasztkenyérről Kalmár Teréz pékmester tartott érdekes előadást, amit kóstolóval kötöttek egybe a szervezők. Aztán sokak örömére Baráti Péter az Aranykapu Zrt. képviselője ízleléssel egybekötve beszélt a halasi pálinkákról. A bemutató-egyveleg végén a Halas Táncegyüttes kunverbunk táncösszeállítását csodálhatta meg a nézősereg. A Halasi Estet éjjelig tartó táncház és mulatság zárta.

Szöveg: Végső István
Fotó: Szűcs Károly

{phocagallery view=category|categoryid=1145|limitstart=0|limitcount=0}