Hatalmasok gyermekkora
Kultúra

Hatalmasok gyermekkora

Ezzel a címmel jelent meg Hahner Péter történész, egyetemi docens legújabb kötetet, melyben ismert történelmi alakok életének első néhány évéről olvashatnak az érdeklődők. Ezt a könyvet mutatta be a szerző Kiskunhalason, a Szilády Áron Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre szervezésében.

Hahner Péter a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézete Újkortörténeti Tanszékének egyetemi docense. Termékeny írónak számít, az elmúlt években több érdekes könyve is megjelent, ezek közül többet már városunkban is bemutatott.

Most legújabb, Hatalmasok gyermekkora című kötete kapcsán látogatott Kiskunhalasra. A Szilády Áron Református Gimnázium dísztermében érdekes előadást tartott a kiadványban szereplő témakörben.

- Amikor először megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy ismert emberek kevésbé ismert gyermekéveiről írok könyvet a kiadóm kapva kapott az ötleten. Nem volt könnyű kiválasztani azt a harminc történelmi személyiséget, akiket belevettem a könyvbe, a kiadó egy emberhez ragaszkodott, ő pedig John F. Kennedy volt. Azt mondták, nélküle nem jelenhet meg napjainkban ismeretterjesztő könyv. Be kell látnom, igazuk volt, izgalmas gyermekkora volt a későbbi elnöknek. De mellette olyan alakokkal is találkozhat az olvasó, mint mondjuk a csecsemő Hitler, Nagy Katalin cárnő vagy éppen a kisgyermek Lenin. Próbáltam olyan érdekességeket leírni, amik szerintem még a történelem iránt érdeklődők közül is sokaknak fognak új információkat hordozni – mesélte az író.