Hétvégén premier
Kultúra

Hétvégén premier

Különleges műsorral érkezik Kiskunhalasra hamarosan az Erdőfű zenekar. Nevük kicsit azt is akarja jelenteni, hogy a zenészek nagy tisztása az erdőben. A muzsikusok eredeti gyűjtéseken alapuló muzsikát adnak elő, a produkcióban az improvizáció is nagy teret kap. A formáció prímása a kiskunhalasi kötődésű Maruzsenszki Andor. Városunkban, a Tiszti Klubban február 10-én este lehet találkozni az együttessel.

- Mi mindent játszotok? Gyűjtések, saját szerzemények szerepelnek az Erdőfű programjában? – kérdeztük Maruzsenszki Andortól.

- Gyűjtéseket játszunk, Kárpát-medencéből való vonós népzenét, talán ez fedi legjobban a valóságot. Ugyanakkor az improvizáció is nagy teret kap ebben. Ha élővé akarod tenni ezt a zenét, akkor teljes egészében nem ragaszkodhatsz azokhoz a felvételekhez, amiket nagy tudású népzenekutatók egykor készítettek. Kiindulási pont kell legyen, de ha csak ezeket a felvételeket veszed alapul, akkor a saját személyiséged nem fog megjelenni a muzsikában. Így, mint Erdőfű kompánia nagyon jóban vagyunk erdélyi, még élő, eredeti zenész családok leszármazottjaival. A népzene organikus, sok mindent magába fogad az aktuális divathullámoktól kezdve nemzedékeken át öröklődő dallamokig. Az Erdőfű repertoárja népzene, de azért az organikus működését nem akarja elveszíteni.

- A koncerten meg is táncoltatjátok a közönséget, vagy ez vele jár, hogy egyszer csak úgy táncra perdülnek?

- Nagyon reméljük, hogy a koncert után lesz elég táncos lábú érdeklődő. Kifejezetten tánctanítás nem lesz, de a halasi közönséget ismerve nagyon sokan tudnak néptáncolni. Szerintem jó hangulatú mulatság fog kialakulni. Az Erdőfű Népi Kamarazenekar 13 zenészből áll. Az 5 alaptagon - Éri Kati, Éri Márton, Kiss B. Ádám, Salamon Soma és én - kívül még 8 zenész lesz jelen a kiskunhalasi esten. Mind kiváló ismerői a magyar és a Kárpát-medencei etnikumok népzenéjének. Ez a népzenei kamarazenekar szerintem eddig egyedülálló próbálkozás a magyar népzenei szcénában, de talán a Kárpát-medencei népzenész szcénában is. Kiskunhalason ősbemutató lesz. Úgy gondoltam, ez a különleges műsor, először megpróbálva, családias körülmények között megvalósítva, vidéki helyszínen kellemesebb hatást tud kelteni, mint a fővárosban. A választás ezért is esett Kiskunhalasra és a Tiszti Klubra.

Még több cikk

Szalmafonások

Szalmafonások

Lilla kedvencei

Lilla kedvencei

Riseliő kiállítás

Riseliő kiállítás

A mi sporthőseink

A mi sporthőseink

Hozzászólás (0)