Igény van a szórakoztatásra
Kultúra

Igény van a szórakoztatásra

Kereslet, kínálat – mindkettő szükségeltetik a piacon. A zene, főleg a könnyűzene viszont parkolópályára került. A koncerttermek zárva vannak és tömegrendezvényeket sem lehet tartani. Se bent, se kint. Nincsenek fesztiválok, sorra maradnak el falu- és városnapi programok. Posztobányi Andort, az Országos Rendezvényiroda kiskunhalasi kötődésű igazgatóját kértük helyzetértékelésre. 

Posztobányi Andor szerint bizonytalan marad a helyzet egészen addig, amíg nincs vakcina vagy a citokin viharra gyógymód. Már vannak lazítások egyes helyeken, így kulturális programok is, de rengeteg fellépés marad el. Az Országos Rendezvényiroda igazgatója szerint fel kell készülni arra, hogy még akár egy évig nem áll vissza a korábbi vagy ahhoz hasonló állapot a szakmában. Posztobányi Andor közösségi oldalán is megosztotta gondolatait a kialakult helyzettel kapcsolatban. 

- Sajnos sokan kárörvendenek a közösségi médiákban úgy állítva be, hogy az, amit ez a szakma tett, az nem munka volt, és majd most megtanulják ezek az emberek, hogy mi is a kétkezi hivatás. A legtöbb szakmabeli valóban szerencsés volt, és azt dolgozhatta, amit szeretett, szórakoztatta a közönséget, és ez így volt helyes, hiszen igény van rá, fizettek a produkciójáért kinek jobban, kinek kevésbé jól. A népszerűségük piaci alapon eldöntetett. Ha volt rá kereslet, meg tudott élni belőle jobban, ha nem, akkor akár másodállásban, de a bevételükre számíthattak az év kiemelt időszakaszaiban – fogalmazott Posztobányi Andor.

- Itt most nem az történt, hogy XY megasztáros vagy valaki nem vette észre, hogy nem kíváncsi rá senki. Itt ki lett végezve egy iparág, és amíg a szintén térdre kényszerítettek közül például a turizmus legalább a rezsire valót ki tudja talán termelni a belföldi vendégekből, addig a szórakoztatóipar teljesen bevétel nélkül maradt. Ráadásul a legrosszabb pillanatban érte a vírusterror. Az év ebben a szakaszában jött volna a bevétel. Mindenki arra készül fel itt ilyenkor, hogy ismét fellépések jönnek. Az előző fél évben nagyjából beosztották, ami járt és most a tartalékaik végére értek. Jelenleg inkább privát rendezvényeken, születésnapi bulikon, diszkókban lehet fellépni – tette hozzá. 

A manager nem akar pánikot kelteni, de a régi vagy ahhoz hasonló lehetőségekre és szabadságra még sokat kell várni. (A témával kapcsolatban további részletek a Halasi Tükör hetilap július 22-i számában.)