Illusztrációk
Kultúra

Illusztrációk

Ábrahám István kiállítása látogatható a Közösségek Házában. A kiskunhalasi kötődésű festő- és grafikusművész Illusztrációk címmel mutatja be a közönségnek gyűjteményes anyagát. A tárlatot egykori tanára, Baráth József ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a február 13-i megnyitón.

- Az illusztráció nem más, mint valaminek a bemutatása képben. Ahány ember, annyiféleképpen fogja fel a verbális tartalmat. Függ az alkotó tudásától, műveltségétől, emlékeitől, képzeteitől – fogalmazott Baráth József. – Ezen a kiállításon csodálni lehet, amit egy-egy költő megírt. Új formában jelennek meg gondolataik. Úgy, ahogy a művész képi nyelven megfogalmazta – tette hozzá a művész-tanár.

Baráth József beszélt arról is, hogy a képek realista ábrázolásúak kitűnő rajzzal, ember- és tájismerettel. Mindemellett szürreális, valóság feletti ábrázolásmód is felfedezhető.

- Korábban a MOZAIK Kiadónál dolgoztam. Minikönyv-sorozatának illusztrációs anyagából készült válogatás a jelenlegi kiállítás. Gárdonyi Géza, Kosztolányi Dezső, Arany János balladáihoz készültek ezek a képek. Huszonegy rajzot tartalmaz a tárlat, ebből hét színes és tizennégy fekete-fehér. Kiegészül még az öcsém koncertplakátjával és egy katonatörténettel – tájékoztatott Ábrahám István.

A programot a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte. A kiállítás március 9-ig látogatható a Közösségek Házában.

A művésszel készített interjú a Halasi Tükör hetilap február 26-i számában olvasható.